Янко Янков е завършил ВФСИ Д. А. Ценов“ гр.Свищов, специалност

...
Янко Янков е завършил ВФСИ Д. А. Ценов“ гр.Свищов, специалност
Коментари Харесай

Доверието в банковия сектор се повишава

Янко Янков е приключил ВФСИ „ Д. А. Ценов “ гр.Свищов, компетентност „ Счетоводство и надзор “. Кариерата си стартира като банков контрольор в Българска народна банка. В Алианц Банк работи от 1999 година като шеф на Бизнес център Бургас. В свободното си време обича да пътува и да опознава нови култури.
Питаме го за трендовете на пазара на недвижими парцели и обвързваното с тях търсене на ипотечни заеми за район Бургас.

– През последните години се следи възкръсване на пазара на недвижими парцели. Статистиката регистрира и растеж на издадените разрешителни за градеж. Валидни ли са тези трендове за район Бургас? Как се отразяват на търсенето на ипотечни заеми?
– Да, ползата към ипотечните заеми е засилен. На фона на понижените лихвени равнища по депозити в банките, търсенето на недвижими парцели за област Бургас, а и за цялата страна за инвестиция като цяло пораства. По-голям е и ползата на все по-млади фамилии за закупуване на лично жилище посредством банков заем пред алтернативата да населяват такова чартърен. Има засилено търсене на ипотечни заеми и поради понижените лихвени равнища по тях. Към момента се вижда привършване на свободните площи за строителство в централната градска част. Това на фона на нарасналото търсене на парцели, повишава техните цени и междинния размер на изтеглените ипотечни заеми от физическите лица.

– Какви са главните клиенти сега на пазара – такива, които купуват своето жилище за първи път, или го заменят да вземем за пример за по-голямо, в по-добър регион, за инвестиция или търсещи рефинансиране на съществуващи заеми?
– Основните клиенти са хора, които купуват своето жилище за първи път, както и търсещи рефинансиране на съществуващи заеми. Предлагането на ипотечни заеми от банките е доста интензивно и лихвените равнища много се снижиха. Все повече младежи се престрашават да създадат значимата стъпка за покупка на първо жилище или по-голямо такова, отговарящо съответно на възходящите им потребности. Други пък, които към този момент са закупили парцел с ипотечен заем, търсят по-изгодни условия от контрактуваните в минал интервал с обслужващите ги банки. Все по-често има запитвания и от хора, които купуват следващо жилище за инвестиция. Решимостта на хората за предприемане на тази стъпка е подбудена и от повишаващото се доверие в банковия бранш като цяло и положителните лихвени условия.

– Каква част от цената на покупката клиентите търсят като външно финансиране? Има ли промени в съотношението самоучастие/кредит в последните години?
– Наблюдават се два вида клиенти: най-вече търсещи напълно външно финансиране и такива, които имат доста самоучастие. Според мен промени в тази тенденция няма.

– Клиентите подготвени ли са да купуват парцели преди въвеждането им в употреба? Време ли е още веднъж банките да се върнат към финансиране преди цялостно довеждане докрай на постройката?
– При диалози с клиенти следя, че има такива, които са склонни да купуват парцели преди въвеждане в употреба, само че от потвърдени на пазара вложители. Клиентите изследват и се осведомят кои компании са с добра известност в региона и имат 100% приключени обекти. На такива компании потребителите са склонни да се доверят. Банките и в този момент финансират покупки преди постройката да е изцяло приключена. Изискването е да бъде на стадий „ недодялан градеж “ (така нареченият акт 14). Просто финансирането е с по-малък % – към 60%. В този случай е обикновено банките да търсят по-висок обезпечителен марж. Колкото и да е реномирана дадена фирма-инвеститор, постоянно може да бъде наранена от форсмажорни условия – финансови, естествени и даже политически, които да попречат завършването на даден обект. Може би банките може да се завърнат към финансиране на траншове за изграждане на всеки идващ стадий, само че не всеобщо, а по-скоро като изключение, от което да се възползват потвърдени и правилни клиенти с висок рейтинг.

– Как клиентите избират своята банка за дълготраен артикул като жилищен заем? На какво съветвате клиентите да обръщат внимание?
– Основно съветваме клиентите да избират метода на погасяване и размера на погасителните вноски, тъй че те да не натоварват фамилния бюджет даже и при възможни разтърсвания в трудовата претовареност на единия или другия сътрудник. Що се отнася до жилищен заем, клиентите търсят най-ниската месечна вноска. Не без значение са спомагателните разноски като застраховки да вземем за пример. Именно това съветваме клиентите – да съпоставят с изключение на лихвения %, само че и всички съпътстващи разноски по заема – такси за обслужване, застраховки и спомагателни бъдещи условия, заложени в договорите. Клиентите непрестанно са приканвани от реклами да се възползват от „ най-ниската “ рента, закрепена за избран брой години. Нашата задача е да разбираем на клиентите, че даже по-високата рента, придружена от ниски разноски и големи изгоди, като безвъзмездни застраховки „ Живот “ и „ Имущество “ и така нататък, е доста по-благоприятен и подобаващ вид.
Алианц Банк България печели доверието на всички свои клиенти с безспорното преимущество – безвъзмездни застраховки „ Живот “ и „ Имущество “ за кредитополучателите по ипотечни заеми за целия период на заема. Все повече клиенти към този момент осъзнават, че съществуването на застраховка „ Живот “ е напълно в тяхна изгода и в интерес на околните им. Чрез безплатните застраховки, които банката поддържа за своя сметка, ние предлагаме успокоение и сигурност за нашите клиенти за целия период на заема, като прехвърляме риска от клиента към банката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР