Янис Пантазис е роден в град Гревена, Северозападна Гърция. Баща

...
Янис Пантазис е роден в град Гревена, Северозападна Гърция. Баща
Коментари Харесай

Янис Пантазис майстори гайди от времето на Омир

Янис Пантазис е роден в град Гревена, Северозападна Гърция. Баща му и дядо му са известни перкусионисти. Янис приключва консерваториите в Солун и Лариса. Пътешествията му го водят през 2006 година на остров Наксос. Там се научава да създава антични принадлежности - такива, употребявани от героите на Омир и тракийския воин Орфей. Днес той е трансформирал заниманието в бизнес. Янис е посетител на Пловдивския трагичен спектакъл, където взе участие в подготовката на мегаспектакъла " Одисей ". Тук той направи любопитен уъркшоп с младите артисти, които бяха подбрани с кастинг за постановката. Те не са музиканти, само че към този момент знаят тънкостите на античната арфа и античната гайда. Самият посетител възнамерява да остане задълго под тепетата и може би самичък ще получи дребна роля в спектакъла.

Живее на дребния остров Санторини против Александруполис. За него са правили филми National Geographic, BBC Scotland, италианската RAI3, френската TV5 и немската NDR.

Целият живот на Янис Пантазис е екзотика. Със брачната половинка си Аргиро се е заселил в остаряла венецианска кула, има и винарна в прилежащо село. Аргиро е родена в Толедо, щата Охайо - мястото, където са заводите на компанията „ Jeep ”. „ Аз съм ръководещ шеф и съсобственик и ръководя бизнеса ”, акцентира дамата. Тя не е професионален музикант, само че приглася на Янис с цикладските барабани дубаки.

Първият дом на двамата актьори е венецианската кула от 13. век. Тя съставлява дребен феодален палат. На Санторини имало още 4 такива кули. Земетресението през 1956 година ги разрушило. „ Нашата беше изоставена от 25 години. Финансирахме реконструкцията <210>, там започнахме да вършим гръцките антични гайди „ Тсабуна ”, изясни Янис. В България сходна реституция бе лишила десетилетия вървене по тъгите из разнообразни институции. На Санторони това се случва за броени месеци. Само за една зима Янис и Аргиро трансформирали замъка в прелестно място за концерти. Скоро обаче осъзнали, че сантименталната кула е тясна за огромни културни събития. Тогава купили остарялата изоставена винарна. Там създадем „ Симпозион ” - особено място, където античните гърци пиели вино. " Не да се напиеш, а да се просветлиш и да се превърнеш във мъдрец ", изяснява майсторът на антични принадлежности.

Двата плана са финансирани по програмата „ Еразъм ”

Според Янис и Аргиро това е бъдещето на това по какъв начин би трябвало да се финансира изкуството.

Изоставената винарна е с вътрешно пространство от към 600 кв. м. В нея има и две пещери - едната ще е място за настаняване на гостуващите актьори, а другата ще е художествена изложба. Пещерите били населявани от хилядолетия. Имат целогодишна температура от 19 градуса. „ Това е естествен феномен. Тук античните са държали добитъка си. Имаме специфични вентилационни системи и всичко постоянно е пресен въздуха. За всеки случай ще има и подово отопление. Горното равнище е със стъклен покрив. Там са държали виното ”, изясни ръководещата фамилния бизнес Аргиро.

Майсторът споделя, че през зимата на Санторини стига до минус 10 градуса и островът в действителност въобще не е комфортен. „ Идва доста влага от морето - няма планини за прекъсване напразно и става в действителност студено. Все отново това е нищо в съпоставяне със Северозападна Гърция, където съм роден и съм претърпял зими с минус 22 градуса ”, споделя Янис.

Колко е скъпо на Санторини?

Зависи къде си. " Може да се нахраниш на обикновено място за естествена цена, а по-късно да отидеш в ресторант в калдерата и там ще е доста скъпо. Може да спиш за 35 евро за ден отвън сезона. Но има и вили за по 10 000 евро на вечер. До тях се стига единствено с хеликоптер и те имат специфични площадки за кацане ", изяснява шефката на фамилния бизнес Аргиро.

Взел технологията от книгите на Аристофан

Единствените данни за този тип принадлежности в литературата са от Аристофан. Намерих и други препратки в митологията преди него. Виждам изображенията им от вази и барелефи. Използвам същите материали. Гайдата тсабуна се прави като тук - от козя кожа. След това от литературата намирам всички тоналности и скали. Знаем, че това са същите скали, които използваме през днешния ден. Гърците са първите, които стартират да пишат ноти. Това споделя Янис Пантазис. Тсабуната е от кожата на коза. Духалото е от вид бамбук, който пораства единствено в Гърция. Казва се „ калами ”. „ Съществувал е и преди 3000 години - загатва се в разнообразни документи. Прометей е носил огъня с факла от този тип бамбук ”, посочи Пантазис. Гръцкият бамбук е по-близък до захарната тръстика, а не толкоз до тайландския. Расте в крайбрежни области на Средиземноморието. „ Може да го имате и по Черноморието ”, допуска Пантазис.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР