Янис Беракис, един от най-награждаваните и уважавани фотографи на Ройтерс,

...
Янис Беракис, един от най-награждаваните и уважавани фотографи на Ройтерс,
Коментари Харесай

Почина майсторът на фотографията и носител на Пулицър Янис Беракис

Янис Беракис, един от най-награждаваните и уважавани фотографи на " Ройтерс ", умря на 2 март в Атина на 58 година след продължителна борба с рака.

Роденият в Атина през 1960 година гръцки фоторепортер отразява доста от най-опасните събития по света, в това число споровете в Афганистан и Чечения, опустошителното земетресение в Кашмир и египетските протести, надигнали се през 2011 година. Оцелява на косъм при атентата против ескорт в Сиера Леоне, оглавява екипа, спечелил най-престижната премия за публицистика - " Пулицър " - в категорията ѝ за новинарска снимка през 2016 година за фрагментите, запечатали бежанската рецесия.

" Снимките му са мостри, творби на изкуството, само че неговата дарба да съчувства и съпреживява го трансфораха във популярен публицист ", споделя основният редактор за Съединени американски щати на международната новинарска организацията Дина Кирякиду Контини.

" Моята задача е да ви опиша историята, а по-късно вие решете какво да извършите с нея ", споделя Беракис. " Моята задача е да направя по този начин, че никой да не може да каже: " Не знаех ".



Една от изумителните фотографии на Янис Беракис: сирийски емигрант носи щерка си, до момента в който минава гръцката граница през Македония през 2015 година

Янис Беракис учи снимка в Атинското учебно заведение за изкуства и технологии. Работи във фотографско студио в Атина в интервала 1985-1986 година През 1987 година стартират професионалните му връзки с Reuters. В края на 1988 година той подписва контракт и получава щатно място в офиса на организацията в Атина. Първата му задгранична командировка е в Либия през януари 1989 година Оттогава той документира голям брой събития, в това число погребението на аятолах Хомейни в Иран, измененията в Източна Европа и на Балканите, войните в Хърватия, Босна и Косово, Чечения, Сиера Леоне, Сомалия, Афгатистан, Ливан, първата и втората война в Ирак, Арабската пролет в Египет и Тунис, гражданската война в Украйна, бомбардировките на НАТО в Сирия, финансовата рецесия в Гърция, бежанската рецесия през 2015 година

Той отразява израело-палестинския спор в продължение на доста години, земетресенията в Кашмир, Турция, Гърция и Иран, а също - Летните олимпийски игри през 1994 година в Съединени американски щати и доста интернационалните спортни събития. Мести се в столицата на Израел Йерусалим, където управлява фотографския екип на организацията за Израел и палестинските територии (2008/2009), след което се връща в Гърция, с цел да запечата резултата на финансовата рецесия в фотосите си.

Беракис има брачна половинка Елисавета, щерка Ребека и наследник Димитри.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР