Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и

...
Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и
Коментари Харесай

Ако искате да спазваме заповеди, поне ги спуснете ясно

Янина Здравкова е дълготраен публицист в областта на опазването на здравето и обществената политика.

" Ограничава се събирането на групи от хора в открити пространства(паркове, градинки, детски площадки, спортни и кучешки площадки); съблюдаване отдалеченост от 2 метра сред лицата; не разрешава се потреблението на уреди на детски площадки и спортни обекти ", гласи апел за съблюдаване на ограниченията против ковид в парк в един от огромните столични квартали, разлепен от районната община. Паркът е мощно посещаван в мирни времена, има детска площадка, заведение и фитнес навън. Бележките от общината са на странни места в парка и човек би трябвало да ги търси, с цел да ги прочете, само че за сметка на това ги няма там, където е неразрешено влизането - да вземем за пример на самата детска площадка; тя, естествено, не е и оргадена с предупредителни ленти, нито пък самият парк; предизвестие няма и при фитнес зоната, която продължава да се употребява при хубаво време, освен това от повече от двама души.

 Никъде наоколо до и на самите уреди няма предизвестие, че потреблението им е неразрешено.
© Янина Здравкова

Никъде наоколо до и на самите уреди няма предизвестие, че потреблението им е неразрешено.

Заповедта на министъра на опазването на здравето обаче гласи: " Преустановяват се визитите на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места ". А общината в този квартал приканва за ограничение на събирането на групи в паркове и градини, забранила е използването на детската площадка, само че не и влизането в парка - единствено е лимитирала събирането на групи в него. Кое от двете ограничавания следва да съблюдава жителят - да не влиза в парка или да не се събира на групи в него? Ако пък

съблюдава неверната наредба може да бъде санкциониран с 5000 лева,

в случай че се появи полиция. Което и се случва.

В апела си към жителите въпросната община не цитира заповедта на здравния министър, евентуално тъй като я пояснява по личен метод и се базира само на " оповестеното изключително състояние ". Подобно калинковидно осъществяване от страна на дадена община би било дребнотемие в естествени времена, само че казусът в сегашните форсмажорни е, че множеството забрани и заповеди се постановат по сходен метод, тъй че жителят, който не е оневинен за незнанието на закона, за което го грози голяма санкция, да бъде не улеснен в спазването им, а безпределно комплициран. А и нали сякаш тези забрани са за общото богатство, а не самоцелни садистични властови прояви - в реда на нещата е жителите да ги познават, с цел да могат да ги следват.

Само последният образец със съществувалото под 24 часа обвързване всички жители да носят маски, каквито част от тях нямат, е индикативен за маниера на издаване на заповеди и свеждането им до знанието на тези, които би трябвало да ги съблюдават, т.е. цялото население, да не приказваме за пояснения, които да убедят и стимулират хората да ги следват.

На 30 март министър Кирил Ананиев подреди: " Всички лица, които се намират в закрити или на открити публични места са длъжни да имат сложена защитна маска за лице ". И толкоз. На 31 март сутринта шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски изясни, че въпросът пазят или не маските още няма явен отговор, само че мярката се постанова, тъй като по този начин създали в Израел и Австрия(всъщност в Австрия хората са длъжни да си сложат маска в магазин, а маската им се дава гратис пред магазина) и стимулира безумното решение с типичния си фасон: Налагаме това условие, с цел да отдалечим във времето по-крути и страшни ограничения. Без повече пояснения, само че за сметка на това генералът обясни заповедта на здравния министър - че тя ще има гратисен интервал, фиктивен в заповедта, а също и че не касае всички публични места, а тези по смисъла на Закона за здравето, което обаче още веднъж не е упоменато в заповедта - " лечебни заведения, банка, градски превоз, администрация, приемни, магазин, аптека. Например едно телевизионно студио не е публично място - там има следен достъп ", изясни Мутафчийски. Още един образец - ден по-рано той разгласи, че е " безусловно неразрешено да се вършат всевъзможен тип разходки " тук-там, разнообразни от извършване на покупки, аптека, работа и за заплащане на сметки. При състояние, че най-малко към този миг

заповед за възбрана на разходки по улиците и отвън парковете няма.

" Когато се приказва за ковид има отместване на тематиката - дали има маски и други дребнотемия ", назида за поредна заран генералът публиката. А часове по-късно заповедта за наложителните маски беше анулирана, тъй като нямало консенсус в обществото. А консенсус няма, тъй като обществото нито разбра какво му заповядват - къде да носи маска и къде не, нито му обясниха за какво.

За да се съблюдават заповеди, те би трябвало да са ясни и точни и показани на видно място, тъй че да може да се следват. Тук даже не става дума за луксове като да се обяснят с естествен звук на жителите, тъй че те да бъдат стимулирани и уверени в смисъла от спазването им. Дори не и за неналичието на обикновени осведомителни канали - да вземем за пример уебсайт, на който да са събрани и преведени на човешки език всички препоръки, указания и заповеди(а не пуснати pdf файлове, озаглавени заповед номер еди кой си); или горещи телефони с задоволително линии и оператори, тъй че всеки да знае къде и от кого да се осведоми за обикновени неща(медиите вършат каквото могат, с цел да отразяват всичко допустимо по рецесията, само че те не могат да поясняват или допълват неразбираеми указания, още повече, че последователно хората престават да ги наблюдават, тъй като посланията са безредни, плащеши и назидателни и основават спомагателна тревога в така и така все по-усложняващия се живот). А просто за това инстутициите да се стиковат какво тъкмо ни не разрешават, да ни го оповестят ясно и тъкмо и да съсредоточат малко повече сила и запас в информиране на жителите, а не в заплашването им. Защото другояче просто няма по какъв начин да съблюдаваме заповедите.

 Така е спрян достъпът на деца до площадка до магазин от верига супермаркети. Явно при предпочитание се намира и метод.
© Янина Здравкова

Така е спрян достъпът на деца до площадка до магазин от верига супермаркети. Явно при предпочитание се намира и метод.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1380)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР