Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и

...
Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и
Коментари Харесай

А повече отпуск за тези, които не боледуват?

Янина Здравкова е дълготраен публицист в областта на опазването на здравето и обществената политика.

Настана време за спешен пиар. Некадърността и лакомията на ръководещите в последно време са на показ оттатък допустимото даже за ГЕРБ и компания – базови системи гърмят, доказвайки по емпиричен метод естествените закони – кацата (язовирът) има дъно и то не е съразмерно на желанието да се бърка в нея. Просто свършва, а след това се оказва, че би трябвало да се цялостни и това е неимоверно по-трудно, а с наличния потенциал - невероятно.

Затова и вместо да се цялостни, надалеч по-лесно е да се пренасочи вниманието към друга каца. Ни в чеп, ни в ръкав Вътрешна македонска революционна организация внесе законопроект за промени в Кодекса на труда, с които на непушачите да се дават до два дни заплатен отпуск повече, в случай че се договорят с работодателя. Предложението е задоволително идиотско и надали ще бъде признато, само че пък що се касае за похищение на внимание, ще свърши чудесна работа. Не е разисквано нито със синдикати, нито с работодатели, претекстовете му са нелепи – пушачите работели с 40 минути по-малко дневно, тъй като излизат за по цигара, което дискриминира непушачите, и – естествено, по този начин ще се усъвършенства здравето на българите, тъй като ще са подтиквани да не пушат.

Грижата за богатството на нацията е сладка задача, когато е на непознат тил.

Защото работодателите ще са тези, които ще би трябвало да заплащат двата спомагателни дни отпуск, а в допълнение – и да се занимават с въпроса кой и по кое време пуши. По същата логичност повече отпуск може да се поставя на служащи, които вървят по-рядко до тоалетна, имат по-силна имунна система и не боледуват или пък не губят време в хранене. А също и да се одобри за даденост, че Вътрешна македонска революционна организация и депутатите им Сиди, Веселинов и Сабанов знаят по-добре от работодателите по какъв начин се мери продуктивност на труда.

От Вътрешна македонска революционна организация биха могли да разширят концепцията си и до настоящия въпрос с болничните и да се причислят към общия хор от неработещи оферти. Например непушачите да заплащат по-малки осигуровки за риск " общо заболяване " или пък първият ден от болничните да не се заплаща единствено на пушачи. Или пък Граничната полиция, която съгласно най-новата концепция на Национален осигурителен институт ще ревизира дали излизащите от страната не са в болничен, може

да стопира на границата пушачите – те се разболяват повече

и в случай че това се случи в чужбина, ще натоварят бюджета на здравната каса.

По безсмислица това предложение в региона на публичното здраве съперничи само на поправките, импортирани през 2018 година от другия сътрудник в дребната коалиция – НФСБ. Тогава водачът им Валери Симеонов искаше да се върне остарелият режим, при който може да се пуши в особобени пространства в заведенията, тъй като сегашната възбрана по този начин или другояче не се спазвала. И концепцията на Вътрешна македонска революционна организация, сходно на тази на НФСБ, няма да види бял свят, само че пък ще вдигне задоволително пушилка.

При насърчаването на здравословен метод на живот главен принцип е на персоналната отговорност, по тази причина и ограничения се вземат по отношение на нарушителите, а не против работодателите им. През годините неведнъж са обсъждани оферти за по-високи здравни вноски за хора с нездравословни привички и те са се проваляли още на първия стадий – в страна като България всички ще се окажат непушачи пред Национална агенция за приходите. Иначе цялостната грижа на депутатите от ръководещата коалиция за никотиновото здраве на нацията се показва в това, че едвам през предходната година беше въведена възбрана за приложимост на наргиле от деца, а под претекст, че е нужна нотификация от Европейската комисия

пушенето на наргиле по питейните заведения за възрастни още е изцяло легално.

Въведеното по закон преди съвсем 20 години отчисление на 1% от акцизите от цигари и алкохол за профилактични стратегии по този начин и не се е осъществило – парите не постъпват в Министерството на здравеопазването. То пък по този начин и не се накани даже да предложи на Народното събрание по-строги наказания при неспазване на възбраните за пушене на закрито. Идеята заведения за се затварят при неколкократното й нарушаване още отлежава под формата на план от 2018 година Дефиницията за закрито пространство продължава е толкоз обтекаема, че в компактно затворени с тенти и найлони пространства се пуши напълно легално. Това също може да се назова дискриминация по отношение на непушачите, обаче тя остава незабелязана. Да не приказваме за цената на цигарите – тя е най-ниска в целия Европейски Съюз, а по-мощен тласък от финансовия мъчно може да се откри. Отделен е въпросът за неналичието освен на съответна предварителна защита на тютюнопушенето, само че и на каквато и да било.

Само че сходни ограничения са или непопулярни, или в прорез с нечий бизнес интерес, или надхвърлящи мизерните благоприятни условия на ръководещите и администрацията за основаване на устойчиви стратегии, от които не може да се краде, дават резултати след години, а не незабавно, само че за сметка на това изискват работа и експертни решения. Затова и

не се оферират съзидателни промени, а само популистки кьорфишеци,

в основата на които е концепцията някой различен да свърши работата – да вземем за пример работодателите.

И до момента в който всичко това не се случва, в последните години България съумя да изпревари Гърция и към този момент е първа в Европейски Съюз по % постоянни пушачи измежду популацията – над 28 на 100. По-лошото е, че сме на челните места по пушачи измежду подрастващите, като при девойките сме още веднъж първи в Европа. На тютюнопушенето се дължат 21 на 100 от смъртните случаи у нас и поради данните, че отглеждаме следващо потомство, което драговолно ще цялостни хазната, плащайки акцизи върху цигарите, вероятността е отчайваща.

Още по-отчайващо е, че няма изгледи да престанат да ни съставляват хора, които нито желаят, нито могат да създадат нещо, друго от несъответстващи и безполезни законопроекти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР