Янг Ю, Женмин жибао, КитайСанкциите, наложени на Русия, нанесоха смъртоносен

...
Янг Ю, Женмин жибао, КитайСанкциите, наложени на Русия, нанесоха смъртоносен
Коментари Харесай

Женмин Жибао: Антируските санкции са на ръба, проблемът с деиндустриализацията на Европа ескалира

Янг Ю, " Женмин жибао ", Китай

Санкциите, наложени на Русия, нанесоха гибелен удар върху сърцевината на европейската стопанска система - промишлеността. В резултат на това районът се оказа в задънена улица. Той не може нито да затегне наложените ограничавания, нито да смъкна „ примката от врата си “ и вяра за усъвършенстване съвсем няма.

От началото на украинския спор Европа, следвайки Съединени американски щати, наложи няколко кръга строги наказания против Русия. Наскоро редица задгранични медии оповестиха, че противоположната реакция от тези ограничавания е довела до висока инфлация на Стария континент и продължаващ напън върху стопанската система му. Сред европейците нараства загрижеността по отношение на проблемите, които глобите основават за самите тях.

Неразрешима алтернатива

Според осведомителната организация " Россия сегодня " Уве Шулц, член на немския Бундестаг, сподели, че заради въздействието на антируските наказания най-голямата стопанска система в Европейски Съюз е изправена пред икономическа криза и деиндустриализация. В изказване на уеб страницата на своята партия " Алтернатива за Германия " Шулц сподели, че рестриктивните мерки против Москва са засегнали тежко Германия. Той предизвести, че глобите и икономическите ограничения, наложени от ръководещата коалиция на Германия, водят страната напряко към загуба на промишленост.

Това се потвърждава от „ разочароващи стопански вероятности за [страната] през 2023 година “, както и от „ слаби резултати в автомобилната промишленост, които не престават да водят до по-ниско произвеждане в индустриалната промишленост “. Щефан Волф, президент на Германската асоциация на работодателите в региона на металите и електричеството, също счита, че немската стопанска система е изгубила своята конкурентоспособност и съгласно него ще изпадне в криза през втората половина на тази година.

Предварителните данни, оповестени от Евростат на 31 юли, демонстрираха, че растежът на немския Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на тази година е нулев по отношение на предходното. Това е под пазарните упования от 0,1%. Според последната прогноза на Международния валутен фонд през 2023 година стопанската система на страната ще се свие с 0,3%.

Много европейски компании също са изправени пред отрицателното влияние на западните наказания, наложени на Москва. Британският вестник Financial Times неотдавна организира изследване за положението на 600 огромни предприятия на континента и резултатите демонстрираха, че 176 от тях са с понижени активи и общо са изгубили повече от 100 милиарда евро заради понижаване, продажба или закриване на техните бизнеси в Русия. Тази цифра не включва вреди, породени от непреки фактори, като възходящите цени на силата и увеличените индустриални разноски заради украинския спор.

Според статистиката преди експлоадирането на военните дейности в Русия са работили над 1800 огромни европейски компании, като повече от половината от тях не престават да работят. Анализатори настояват, че заради обстоятелството, че Европейски Съюз наложи глобите против Москва, доста предприятия на Стария континент са изправени пред неразрешима алтернатива. От една страна, напускането на Русия ще има директно отрицателно влияние върху личния им бизнес, въпреки това, оставането в страната е обвързвано с възходящи политически и стопански опасности.

От началото на спора в Украйна през февруари 2022 година европейските сили последваха Вашингтон в налагането на няколко кръга наказания против Москва. През май английското държавно управление разгласи разширение на наказателните ограничения, като ги раззпростря до митата върху вноса на благородни метали, добивани в Русия, и наложи възбрана върху износа на някои локални артикули. През юни Европейски Съюз се съгласи с 11-и кръг от наказания против Москва, като добави ограничавания, ориентирани към попречване на заобикалянето на съществуващите наказания. Кремъл отговори, като понижи доставките на гориво и вкара търговски сетълменти в рубли.

„ Антируските наказания имат неравномерно влияние върху европейските сили, като най-потърпевши са две групи страни: първите са тези, които са мощно подвластни от Москва в енергийния бранш, като Унгария и други страни от Централна и Източна Европа; второто е стопанската система, в индустриалната конструкция, която е доминирана от индустриални или енергоемки промишлености, като тези на Германия, Италия и други европейски производители “, изясни Ян Шаохуа, младши откривател в Изследователския център за връзките сред Китай и Европейски Съюз към Института за Международни проучвания в университета Фудан.

Смъртоносен удар

" През последните години стопанската система на еврозоната постепенно се възвръща от последствията от рецесията с държавния дълг. С експлоадирането на украинския спор този развой беше пресечен. Това е най-значимото проявяване на въздействието на антируските наказания върху континента сили, което усилва страховете за деиндустриализацията в Европейски Съюз “, сподели Джан Джиен, вицепрезидент и помощник на Китайската академия за модерни интернационалните връзки.

Той означи, че европейски страни, като Германия и Италия, имат релативно преимущество във високотехнологичното произвеждане, а евтиният природен газ от Русия е значима основа за тяхното предимство. Към днешна дата цената, която страните от района са платили за рестриктивните мерки, наложени на Москва, е загубата на налични енергийни запаси, принуждавайки държавните управления да купуват по-скъпа сила от други страни.

Поради това доста индустриални компании в Европейски Съюз, изключително енергоемките предприятия, се сблъскаха с увеличение на индустриалните разноски и трябваше да понижат или спрат производството или да реалокират индустриалната линия.

Според показателя на мениджърите по покупките (PMI), оповестен от S&P Global, PMI в производството в еврозоната е понижен до 42,7 през юли, най-ниското равнище от началото на епидемията от новия ковид. Германия, която е огромна индустриална страна, се показа едва, като PMI в производството падна до 38,8 през юли.

Доклад на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации отбелязва, че възходящите разноски за сила са отслабили конкурентоспособността на енергоемките промишлености в Европейски Съюз, което води до загуба на пазарен дял.

Докладът за икономическото положение на Германия, оповестен от Германската търговско-промишлена камара това лято, сподели, че съмненията в цените на силата и суровините са най-големите опасности, пред които са изправени немските предприятия, като 80% от енергоемките компании ги показват като опасност номер едно.
Прекомерните разноски доведоха до увеличение на броя на немските компании, подали документи за банкрут през първата половина на 2023 година, с 16,2% на годишна база, се споделя в отчет на кредитната организация Creditreform. Освен това доста предприятия възнамеряват или към този момент са почнали да трансферират бизнеса си в страни с релативно евтина електрическа енергия. Например десетки компании, в това число Lufthansa и Siemens, обмислят разширение на производството и увеличение на вложенията в Съединени американски щати.

" Европейската стопанска система, наранена от новата зараза от ковид, е изправена пред нови провокации като висока инфлация, възходяща безработица и спиране на веригите за доставки, а глобите против Москва изостриха тези проблеми. По отношение на производството, наложените ограничавания доведоха до последователно взаимно „ обособяване “. В кратковременен проект на Европейски Съюз е мъчно да откри подобаващи други възможности, с цел да компенсира загубата на евтина сила. Всичко това докара до внезапно нарастване на индустриалните разноски. По отношение на потреблението, дефицитът на сила провокира бързо повишаване на цените на силата, което неизбежно се отрази на цената на стоките в страните от района, като по този метод подтиква инфлацията и увеличи разноските за живот на популацията “, сподели Ян Шаохуа.

Някои анализатори акцентират, че Русия е най-важният експортьор на висококачествени индустриални първични материали за Европа. Има доста връзки в новаторската индустриална промишленост, а доставката е най-важната и комплицирана от всички. Всяко затруднение в индустриалния сегмент значи спиране на индустриалната верига и експортните канали, което нанася гибелен удар на цялата промишленост. Докато Старият континент направи всичко по силите си, с цел да избегне области, които биха могли да „ затегнат примката към врата му “ по време на налагането на глобите, поредните контрамерки на Москва към момента затлачват високотехнологичната индустриална промишленост в Европейски Съюз, от която мъчно се излиза на открито.

Нещастието в никакъв случай не идва единствено

Агенция Франс прес заяви, че от началото на спора в Украйна Европейски Съюз е наложил невиждани наказания на Русия, само че доста дипломати в района признават, че са изчерпали съвсем всички подобаващи средства.

" В момента има дребен диапазон за Европа да затегне в допълнение глобите против Москва. В същото време рестриктивните мерки ще останат в кратковременен проект, макар че Европейски Съюз няма задоволително пространство за маневриране. Имайки това поради, идващият въпрос назрява: по какъв начин може районът да се оправи с последствията от глобите, които го удариха. След експлоадирането на енергийната рецесия предходната година Старият свят непрестанно търсеше решения. Европейският съюз вкара редица ограничения: от една страна, стартира да избира различни снабдители на сила, които биха могли да заменят Русия, а въпреки това, одобри Европейската индустриална зелена договорка (The Green Deal Industrial Plan), с цел да форсира енергийната промяна и екологичното развиване. " Ян Шаохуа има вяра, че защото тази политика се ползва последователно, енергийният напън, пред който са изправени страните от еврозоната тази година, може да намалее спрямо предходната година, само че това няма да реши казуса фундаментално.

Леонард Бирнбаум, основен изпълнителен шеф на немския енергиен тръст E.ON, означи, че Европейският съюз е трансформирал своята енергийна конструкция и е понижил вноса на съветски енергийни артикули заради спора сред Москва и Киев. Според него тази наклонност ще продължи, тъй че енергийната рецесия на Стария континент надалеч не е завършила.

„ В дълготраен проект се чака цените на газа да се повишат, може би два до три пъти по отношение на сегашните равнища, защото към този момент нямаме достъп до евтина сила от съветски тръбопроводи “, сподели Бирнбаум.

Предварителните данни, оповестени от Евростат на 31 юли, демонстрираха, че след нулев напредък през първото тримесечие на тази година, стопанската система на еврозоната е повишена с 0,3% през второто тримесечие. Анализаторите означават, че макар че е бил стеснен, рискът от застоялост не е липсващ заради фактори като висока инфлация, постепенно ускряване на световното търсене и стягане на паричната политика.

 

Най-големите сили в Европейски Съюз, Германия и Италия, не престават да страдат най-вече, защото търсенето на артикули се свива заради разрастването на индустриалните браншове.

„ В обозримо бъдеще за Европа ще бъде доста мъчно да усъвършенства икономическото си положение. Първо, тъй като обстановката с енергийната сигурност в района не се е подобрила фундаментално, също така локалните промишлени производители изгубиха съветския пазар, до момента в който конкурентоспособността на европейските артикули ще продължи да пада. Второ, Съединените щати одобриха Закона за понижаване на инфлацията и Закона за чиповете и науката, с цел да привлекат повече компании от Европейски Съюз да влагат в Съединени американски щати, което още повече навреди на растежа на стопанската система на Стария континент. "

Според разбора на Джан Джиен, защото Германия е " локомотивът " на Европа, тя има задоволителна икономическа тежест, интеграцията ѝ със прилежащите страни е изключително тясна. Тъй като антируските наказания важат даже за Берлин и в случай че Германия не успее да предприеме ефикасни ограничения за възстановяване на позицията си, през идващите три до пет години стопанските системи на прилежащите страни и даже на цялата еврозона също ще бъдат изправени пред още по-сериозни провокации, и цялостният стопански курс на Европейски Съюз и политическата и обществена непоклатимост на района ще пострадат доста.

Някои анализатори акцентират, че високотехнологичното произвеждане е ядрото на действителната стопанска система на Европа и един от главните мотори на икономическия напредък на континента. Ако силите в района не съумеят да преодолеят пречките в индустриалната верига и веригите за доставки, ще им бъде мъчно да запазят водещите си позиции във високотехнологичното произвеждане в бъдеще. Дотогава Европейски Съюз ще би трябвало да се изправи освен пред казуса с икономическата криза, само че и пред компликацията да реализира " стратегическа автономност ".

„ Женмин Жибао “ („ Народен всекидневник “) е един от водещите вестници в света и най-влиятелният вестник в Китай. Над хиляда публицисти работят в 70 кореспондентски офиса в другите страни и райони на света. Тиражът на вестника доближава 2 милиона 800 хиляди, като се усилва годишно с повече от 100 хиляди броя.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР