Янез Янша Антиимигрантската опозиционна Словенска демократическа партия (СДП) спечели парламентарните

...
Янез Янша Антиимигрантската опозиционна Словенска демократическа партия (СДП) спечели парламентарните
Коментари Харесай

Националистите в Словения спечелиха изборите


Янез Янша

Антиимигрантската опозиционна Словенска демократическа партия (СДП) завоюва парламентарните избори в Словения, получавайки 25% от гласовете. На второ място е лявоцентриската “Листа на Марян Шарец “ с 12.7%, а трети са социалдемократите с 10 %.

Политическата обстановка в страната е комплицирана и предстоят договаряния за сформиране на ръководеща коалиция.

Антиимигрантската партия желае да затегне имиграционната политика по модела на Унгария. Лидер на партията е Янез Янша, който два пъти беше министър председател на страната. Той беше очернен от огромен корупционен скандал и беше в пандиза през 2014 година, напомнят организациите.

Янша призна, че всевъзможни следизборни договаряния ще бъдат сложни.

“Може би ще се наложи да чакаме известно време, преди да могат да се проведат съществени диалози за ново държавно управление. Нашата партия слага Словения и словенците преди всичко “, сподели водачът на СДП.

Лидерът на “Листата “ Марян Шарец сподели, че чака да получи опция за сформиране на държавно управление, защото множеството от партиите преди изборите обявиха, че е малко евентуално да се включат във водено от СДП държавно управление.

“Ако всеки съблюдава това, което е споделил преди изборите, чакаме да получим опция за сформиране на държавно управление “, сподели той.

Президентът Борут Пахор съобщи, че възнамерява да даде първия мандат за сформиране на държавно управление на партията с най-вече места в Народното събрание след изборите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР