Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в

...
Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в
Коментари Харесай

Русия увеличава контрола над Yandex

Yandex ръководи разнообразни бизнеси от интернет търсачки и такива в областта на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна

© Reuters Руската софтуерна компания Yandex се е договорила с Кремъл по отношение на преструктурирането си. Така държавното управление усилва въздействието си върху най-голямата софтуерна група в страната, като подсигурява, че тя няма да попадне под непознат надзор, оповестява Financial Times. За задачата ще бъде основана " фондация в публичен интерес ", която ще има правото да блокира транзакции, както и краткотрайно да стопира решения на мениджмънта на Yandex, в случай че сметне, че те са срещу националния интерес. На новосъздадената организация ще бъде трансферирана златната акция на държавната Sberbank в Yandex.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според хора, осведомени с въпроса, новият механизъм е резултат от дълги договаряния с Кремъл за това по какъв начин да се подсигурява, че Yandex ще остане в съветски ръце, като в същото време компанията продължи да оперира на световно равнище. Притесненията на държавното управление са свързани с големите масиви от потребителски данни, които софтуерната компания управлява и които биха могли да попаднат в непознати ръце. Yandex ръководи разнообразни бизнеси от интернет търсачки и такива в областта на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна.

" Интернет през днешния ден е като електричеството преди 100 години. Продуктите на Yandex са основна част от живота на хората и в случай че нещо се случи с тях, това ще е проблем освен за компанията, само че и за цялото общество ", съобщи създателят и основен изпълнителен шеф на компанията Аркадий Волож в имейл до чиновниците. " Трябваше да намерим решение, което удовлетворява всички страни, като в същото време успеем да задържим ръководството в ръцете си, уверим непознатите вложители за бизнес капацитета на Yandex и защитим националните ползи ", добави той. Волож, който е и най-големият акционер на софтуерната компания, съобщи, че ще резервира контрола върху активността на компанията.

Ръководителите на Yandex ще би трябвало да убедят американските вложителите за решението за преструктуриране преди гласуването му на изключителното общо заседание, което ще се организира на 20 декември. Компанията също разгласи назад изкупуване на елементарни акции на стойност 300 млн. $. След новините цената на книжата на компанията се увеличи с 9%.

Анализаторът от Sova Capital Михаил Терентиев разказа новината като " мощно положителна ", като сподели, че измененията " имат капацитет да понижат доста регулаторния риск, пред който е изправена компанията ". Анализаторът от BCS Global Markets Мария Суханова сподели, че решението " действително резервира актуалната акционерна конструкция на компанията и няма доста въздействие върху миноритарните акционери на Yandex ".

Притесненията на Кремъл по отношение на компанията се появиха поради опцията Волож да продаде своя дял. Чрез привилегировани акции създателят на компанията има 48.5% от правата на глас и управлява компанията дружно с други чиновници на Yandex. Съгласно новата сделка сред софтуерната група и държавното управление Волож се ангажира да не продава 95% от привилегированите си акции за интервал от две години. Същевременно ще бъде основан и фамилен концерн, който да предотврати превръщането на привилегированите акции в елементарни, което би дало ефикасен надзор над компанията на американските вложители при положение на ненавременната му гибел.

Акциите на Yandex паднаха с 18% предишния месец, изтривайки 1.5 милиарда $ от пазарната капитализация на компанията. Това се случи, откакто беше разискван поректозакон, който допуска ограничението на задграничните вложения в " обилни осведомителни запаси ", с цел да се попречи на други държавни управления да получават съветски потребителски данни. Антон Горелкин, националният представител, който е създател на законопроекта, сподели в понеделник, че е " прелестно сюрпризиран " от решението на Yandex и ще отдръпна проектозакона за неопределен срок.

Решението

Неправителствената фондация е построена по холандски модел – дружество със особено предопределение, постоянно употребявано за обособяване на собствеността от контрола, както и за отбрана на активи от враждебни поглъщания. Бордът на организацията е формиран от представители на пет съветски университета, три съветски неправителствени организации и трима висши ръководители на Yandex. Фондацията ще може да наложи несъгласие на всеки акционер, ръководещ над 10% от акциите на Yandex.

Организацията ще назначи и двама шефове в борда на компанията – основният изпълнителен шеф на капиталовата банка VTB Capital Алексей Яковицки и ръководителят на Висшето учебно заведение за обществена администрация в Москва Алексей Комисаров. Новите шефове дейно ще съставляват ползите на страната в Yandex. Те ще могат да наложат несъгласие на някои назначения в борда и да се причислят към Комитета за обществени ползи с Волож, който ще може да постанова несъгласие върху прехвърлянето на интелектуалната благосъстоятелност на Yandex, да промени политиката на компанията по отношение на персоналните данни на съветските консуматори, както и да взима решения за възможни бъдещи партньорства с задгранични държавни управления.

Фондацията може също по този начин краткотрайно да размени висшия началник на Yandex в Русия при " изключителни условия ", в случай че съветът на компанията " съзнателно пренебрегва решенията на фондацията, попречва нейната работа или взема решения, които могат да обиден националната сигурност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР