Янчо Янев - бивш директор на Агенцията по рибарство и

...
Янчо Янев - бивш директор на Агенцията по рибарство и
Коментари Харесай

1 г. затвор за бившия директор на Агенцията по рибарство

Янчо Янев - някогашен шеф на Агенцията по риболовство и аквакултури (ИАРА) - е наказан за длъжностно закононарушение на първа инстанция от Специализирания углавен съд.

Янев е приет за отговорен поради включването на частна компания с рибарски транспортен съд в разпределението на спомагателна квота за улов на калкан през 2014 година, без да корабът да дава отговор на законовите условия за това.

Фирмата " Капитан Зет " ЕООД е получила опция и да покрие критериите по Националната скица за извеждане от употреба на кораби от българския черноморски рибарски флот при 100% обезщетяване на притежателя.

" За да бъдат изплатени средствата, въпросният транспортен съд би трябвало да дава отговор на разнообразни условия, в това число най-малко 2 години да е имал позволение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето най-малко 15 пъти годишно и др ", се споделя в известието на прокуратурата.

По същото дело чиновник на ИАРА в Бургас е наказан да заплати санкция за това, че съставил 4 документа от името на шефа на „ Капитан Зет " ЕООД, измежду които заявление за издаване на особено позволение за улов на калкан в Черно море през 2014 година (дни по-късно и същото заявление за 2015 г.); декларация, че сдружението няма отговорности към ИАРА по влезнали в действие наказателни постановления, че корабът на сдружението не е правил противозаконен улов, няма нарушавания по европейския Регламент, че е оборудван с инсталация за следене от от системата за наблюдаване на ИАРА.

Янчо Янев беше назначен за шеф на Агенцията по риболовство през август 2014 година Той беше задържан при акция на профилираното антикорупционно звено на прокуратурата и ДАНС при следствие за злоупотреби с европейски средства.

Присъдата от 1 година отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период не е дефинитивна и предстои на обжалване.

Източник: webcafe.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР