Яна Лозева е един от младите фотографи, които впечатляват с

...
Яна Лозева е един от младите фотографи, които впечатляват с
Коментари Харесай

На острова на портретите в Пловдив

Яна Лозева е един от младите фотографи, които впечатляват с вниманието си към детайла и отдадеността към всяко начинание, с което се захванат. Въпреки това тя не се опасява да признае, че постоянно не съумява извърши критериите, които сама си слага. Казва, че се ангажира оптимално, само че това не е гаранция за качество. А вдъхновението е нещо доста хубаво, само че " миньорският труд " постоянно е повече.

" Като фотограф ме вълнува това, което се изплъзва - нещо мимолетно и тревожно ", изяснява тя.

Нейната нова галерия " Терминал " в Пловдив, чието разкриване е през днешния ден от 18.00 часа в " Склад " , съставлява серия от протрети, направени на изоставения остров Адата в града. Лозева отбелязва, че това не е по никакъв начин удобно място, само че в него има абсурд, който съгласно нея е свястно прекарване.

Заснемането на фотографиите протича за интервал от 2 седмици, осъществено е в границите на резиденция Adata Air и е част от програмата на " Пловдив 2019 ". Целта, която Лозева си слага в " Терминал ", е да съобщи пейзажа в портрети. Затова и островът съвсем не се вижда на фотосите.

 Фотография от изложбата.
© Яна Лозева

Фотография от изложбата.

" Мястото, където в миналото са се събирали фамилии за неделен пикник, в този момент е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, изгубило е цветущия оптимизъм на думата " остров " като синоним на оазис, на избавителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата стартира да пренаписва историята за Робинзон, стартира изначало ", написа в текста си за " Терминал " преводачът, създател и основател на издателство " Точица " Зорница Христова.

Изложба може да бъде забелязана до 3 ноември . " Склад " се намира на ул. " Екзарх Йосиф " 16 в Пловдив.

Моментът, който се е отпечатал в камерата на съзнанието на Лозева от снимачния развой, е Светлана Янчева, заобиколена от яркосини водни кончета.

А повече информация за Яна Лозева може да бъде открита на нейната страница в интернет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пловдив 2019 (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР