Ян Жижка (на чешки: Jan Žižka z Trocnova а Kalicha)

...
Ян Жижка (на чешки: Jan Žižka z Trocnova а Kalicha)
Коментари Харесай

Непобедимият Ян Жижка, чиято кожа беше направена на барабан

Ян Жижка (на чешки: Jan Žižka z Trocnova а Kalicha) се смята за един от най-хубавите военни мозъци в международната история. Освен това след гибелта му неговата кожа е превърната в тъпан.

 Cerny, Venceslav - Upaleni mistra Jana Husa

Изгарянето на Ян Хус

Той работи по време на по този начин наречените Хуситските войни, също известни като Бохемски войни или Кръстоносен поход против хусистите. Накратко, повода за експлоадирането им е изгарянето на клада на Ян Хус – идеологът на чешката Реформация. (Това апропо, е и първата европейска война, в която необятно се употребява огнестрелно оръжие.) Хусистите, които бяха най-вече чехи, следваха ученията на Ян Хус, чешки духовник, който беше изгорял за разкол през 1415 година

Преди да стане военачалник за хусистите, Жижка в действителност е бил наемник, който се е биел за този, който му е плащал най-високата заплата. Именно по това време като наемник в Първата борба при Таненберг, известна още като борбата при Грюнвалд през 1410 година (другата борба при Таненберг е сред германците и руснаците през 1914 г.), Ян губи едно си око. След като окото му е избучено от лицето, именитият войник въпреки всичко играе значима роля за успеха на поляците.

Около четири години след изтезанието на Хус, през 1419 година, хусистите, следвайки неговото обучение, вършат първите няколко стъпки към цялостно въстание против католическата черква, щурмувайки кметството в Прага. Водени от Жижка и свещеника Ян Желивски (още един Ян…), група протестиращи хусисти изхвърлят 7 (въпреки че някои източници споделят 11) градски съветници през прозореца. Предполага се, че протестиращите в никакъв случай не са имали желание за принуждение – в началото те бяха там, единствено с цел да изискат освобождението на група незаслужено затворени техни събратя. Тълпата обаче стартира да се бунтува, когато незнаен човек от кметството хвърля камък по нея. Протестът и последвалите протести са известни като Първа Пражка дефенестрация.

Първата Пражка дефенестрация е необятно призната като събитието, с което стартират войните на хусистите, траяли чак до 1434 година За тяхно благополучие, под управлението на Жижка, те печелят победа след победа, макар че като цяло врагът им има числено предимство.

Достойнството и мъжеството на Жижка на бойното поле идва от композиция от способността му ловко да употребява терена на борбата в своя изгода и неговата невероятна иновативност – той е измежду първите, които дейно включат дребни оръжия с барут в борба и създава машина, което всъщност си е напряко танк. И не преувеличаваме, Жижка персонално съблюдава построяването на „ военни фургони “ – тежко бронирани фургони, от които хората му умерено можеха да стрелят по съперника с арбалети и ръчни оръжия.

Тези военни фургони бяха от огромно значение за доста от успехите на Ян и помогнаха на него и хората му да завоюват при съвсем невъзможни шансове за победа. Например, по време на борбата при Судомер, Жижка и единствено към 400 леко екипирани мъже, съумяват да се преборят с над 2000 добре подготвени бойци.

 Věnceslav Černý - Žižka raněn do oka před Rábím

Ян Жижка губи и другото си око

Въпреки че военните му фургони бяха в действителност супер, самият той не се криеше зад тях като по принцип предпочиташе да се бие с врага очи в очи. Уменията и свирепостта му на бойното поле бързо му печелят уважението и на братята му по оръжие, и враговете му. Всъщност той беше толкоз решен да води бойците си без значение от възможностите за победа, че го прави даже откакто губи и другото си око по време на борба през 1421 година Жижка даже един път повежда засада против група мъже, които преди този момент се пробват да устроят засада на самия него, до момента в който е изцяло кьорав и в двете очи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР