Ямен комплекс може да даде информация, която ще е от

...
Ямен комплекс може да даде информация, която ще е от
Коментари Харесай

Откриха съдове от Мала Азия в ямен комплекс край границата

Ямен комплекс може да даде информация, която ще е от огромен принос за изследването на ранножелязната ера по земите ни. Той се намира в землището на свиленградското село Капитан Андреево, разясниха от Регионалния исторически музей в Хасково, написа Хасковска Марица.

Екип от археолози проучил 297 структури при избавителни разкопки. Те са провокирани от капиталово желание.

Става въпрос за ями от ранножелязната ера. В 9 от тях имало остатъци от хора, а в 5 телата били особено положени. До скелетите имало над 20 цели керамични съда, които най-вероятно са особено сложени. Очаква се реставратори да сглобят още от керамичните остатъци.
Съдовете в по-голямата си част били локално произвеждане, само че забележителното е, че имало и фрагменти с генезис от Гърция и Мала Азия. Другото огромно попадение е, че ямите били групирани в кръгове.

Все още експертите не се ангажират с твърдо умозаключение за характера на комплекса - дали е обвързван с погребалната обредност, религиозните вярвания на популацията, или оборудванията са за битови потребности.

В централната част на площта била проучена жилищна конструкция от късния неолит. В него имало каменни и керамични боздугани, паметни масички и огромно количество керамични съдове. Интерес представлявал и изследван гроб от къснобронзовата ера. Тялото е в поза " хокер ", а в ръцете си заровеният държал бронзов кинжал и съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР