Ямбол. В Ямбол отново ще се проведе коледарски буенек. Новото

...
Ямбол. В Ямбол отново ще се проведе коледарски буенек. Новото
Коментари Харесай

Ямбол: В града ще се проведе коледарски буенек

Ямбол. В Ямбол още веднъж ще се организира коледарски буенек. Новото тази година е, че с изключение на централното събитие в Градския парк, атмосферата на празника ще се придвижи на още три места в града. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Горещите точки ще бъдат площадните пространства пред Народно читалище „ Пробуда – 1909 “ в кв. „ Каргон “, пред НЧ „ Зора – 1945 “ в регион „ Баира “ и в жк. „ Диана “ – пред някогашния магазин „ Югоагент “. Целта е колкото може повече хора да съпреживеят неповторимия за града празник и той да не бъде съсредоточаван в едно само място.
И на трите изнесени подиуми е планувана празнична стратегия с присъединяване на фолклорни сформира, също и групи към кварталните клубове, а най-очакваното събитие е представянето на коледарските куди. Началото за кв. „ Каргон “ е в 11.00 часа. На „ Баира “ събитието ще стартира в 11.30 часа, а в жк. „ Диана “ - от 13.30.
Кулминацията на фестивала „ Ямболски коледарски буенек `2018 “ е в Градския парк. Първоначално, за настроението на всички ще допринесат майсторските осъществявания на Северняшки отбор „ Иван Вълев “ – гр. Плевен. Концертът стартира в 12.00 часа на сцената до централния шадраван. От 13.10 стартира обичайна тържествена Рождественска гала с присъединяване на кмета Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, които ще насочат своите благопожелания към всички жители.
Най-очакваният миг – представянето на кудите, ще стартира в 13.30 часа. Емблематичната за града традиция на танцуващите коледари ще бъде показана от коледарски групи от „ Каргона “ и „ Баира “ – носители на двата характерни стила в ямболското коледуване. Поканени за присъединяване са едни от най-хубавите групи, включени в регистъра на кудите, които през години са печелили неведнъж награди и поддържат славата си на носители на достоверната традиция на ямболския коледарски буенек.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР