Ямбол. Това лято 71 лалугера от застрашена от изчезване колония

...
Ямбол. Това лято 71 лалугера от застрашена от изчезване колония
Коментари Харесай

Още 71 лалугера станаха част от последната известна колония на вида в Западна Странджа

Ямбол. Това лято 71 лалугера от застрашена от изгубване колония до Сливен получиха нов дом в Натура 2000 зона „ Западна Странджа “. Лалугерите бяха уловени, измерени и маркирани с микрочипове в границите на LIFE плана на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) „ Земя за царския орел “, оповестиха от Българско дружество за защита на птиците .
Животните бяха превозени и освободени в особено построени за задачата кафези, осигуряващи по-добро пригаждане към новите условия, което протече сполучливо, като лалугерите претърпяха първите дни след освобождението и се разпространиха в местообитанието. Маркирането и преместването им са част от дейностите по укрепване на лалугеровата колония в Западна Странджа, която е последната известна колония лалугери в зоната. Миналата година там бяха преместени 96 лалугера, като 25 от тях бяха снабдени със особено проектирани нашийници с радиопредаватели.
Чрез преместването на лалугери от друга колония се усилват възможностите да се резервира това последно находище на типа в региона. Преместването се прави за запазване на този заплашен в международен мащаб тип, само че също по този начин и поради обстоятелството, че лалугерът е значим хранителен съставен елемент в диетата на различен международно заплашен тип – царския орел, за опазването на който Българско дружество за защита на птиците поставя специфични грижи. Уловените бозайници са взети от лалугерова колония в околност до Сливен, която поради разораването на пасищата в региона, е мощно застрашена. При разораването доста лалугери биват непосредствено убивани, а тези, които оцеляват, са лишени от местообитанието си и са лесна плячка на скитащите кучета и други хищници, поради неналичието на леговище. Чрез улавянето и повторното освобождение на част от лалугерите им се дава по-добър късмет за оцеляване на новото място.
Дейностите по възобновяване на лалугеровата колония тази година бяха затруднени с изключение на от неподходящото дъждовно време, само че също по този начин и от откритото остро заразно заболяване - чума по дребните преживни животни на територията на Община Болярово, което докара до по-гъста и висока тревна растителност – резултат от изобилната влага и лимитираната паша на овце и кози, поради болестта. За благополучие, след прекъсването на дъждовете при започване на август, оптималното положение на местообитанието беше възобновено от стадата домашни животни на фермерите, сътрудници на Българско дружество за защита на птиците в границите на плана.
Дейностите по спасяването на последната колония лалугери в Натура 2000 зона „ Западна Странджа “ ще продължат и през 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР