Ямбол. Скалното светилище в античния град Кабиле“ събра стотици хора

...
Ямбол. Скалното светилище в античния град Кабиле“ събра стотици хора
Коментари Харесай

Ямбол: Стотици души посрещнаха Слънцето в Деня на лятното слънцестоене в античния град „Кабиле“

Ямбол. Скалното светилище в античния град „ Кабиле “ събра стотици хора в ранната заран през днешния ден, с цел да посрещнат първите лъчи на Слънцето в най-дългия ден от годината. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Ентусиастите изкачиха възвишението „ Зайчи връх “, където се придвижиха в мистичната атмосфера на античен орфически обред по посрещане на Слънце – Бога. Арена на обреда бе тракийското светилище на Великата богиня – майка Кибела, чието име носи античния град край Ямбол.
Възстановката на ритуала от преди повече от 2000 години бе предшестван от танц на жриците и факелното шествие до върха.
Посетителите имаха опция да следят изгрева на Слънцето през телескоп, да опитат специфична „ слънчева храна “, приготвена от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, а в допълнение на това и да се насладят на специфична селекция виновност на „ Вила Ямбол “.
По-късно денем, пред постройката на Културно-информационен център „ Безистен “ в Ямбол се организира училищен пленер „ Слънцето “, при който младите художници пресъздадоха своя взор за небесното тяло. По-малките участници получиха като премия особено направена брошура с приказки, стихотворения и гатанки отдадени на Слънцето.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР