Ямбол. С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана

...
Ямбол. С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана
Коментари Харесай

Ямбол: Градът отбеляза 140 години от Освобождението си

Ямбол. С тържествено честване, проведено от община Ямбол, бе маркирана 140–тата годишнина от Освобождението на града от османско господство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати съветските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на локалната власт, родолюбиви и политически организации, военни, жители.
„ 17 януари е светла дата за града ни, в историята на Ямбол няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и поклонението пред нашите освободители “, съобщи кметът на Ямбол Георги Славов в словото си и прикани да съхраним родолюбието и копнежа за независимост и с днешните си каузи да бъдем почтени наследници на нашите славни предшественици.
Честването стартира със алегорично показване на влизането и посрещането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 година В пресъздаването на историческия миг участваха възстановчици от Музея на бойната популярност в Ямбол и от клубовете „ Традиция “ в Ямбол и Нова Загора.
Благодарствен молебен за починалите герои отслужи Негово Високопреподобие Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий. Поднесени бяха венци и цветя в символ на респект към паметта на героите.
Отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на Ямбол продължи със шествие по улиците на града до Паметника на починалите за националното избавление, където също бяха положени венци и цветя на благодарност.
Веднага по-късно в Културно-информационен център „ Безистен “ бе показана презентация на Регионалния исторически музей на тематика: „ 17 януари 1878 година – Подвиг, Свобода, Ново начало “.
По мотив годишнината за първи път в града бе показана и специфичната галерия „ Руско-турската освободителна война в гравюрите на задграничните художници “ в Художествена изложба „ Жорж Папазов “.
Програмата на честванията ще приключи с празничен концерт на вокалните групи „ Россиянка “ и Българо-руски хор „ Славяне “ – гр. Сливен, на ямболската песенна групировка „ Пятница 13 “, както и танцовите школи в града „ Ромбана “ и „ All steps “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР