Ямбол. С поредица от събития на 17 януари ще бъдат

...
Ямбол. С поредица от събития на 17 януари ще бъдат
Коментари Харесай

Ямбол: С поредица от събития ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на града на 17 януари

Ямбол. С поредност от събития на 17 януари ще бъдат маркирани 140 години от Освобождението на града от османско господство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . По мотив честванията е отпечатана специфична листовка, илюстрираща основни моменти от събитията през зимата на 1877-1878 година Като акценти са показани присъединяване на ямболски опълченци в Руско-турската освободителна война, „ Петте дни на ужаса “, които градът претърпява след рухването на Плевен, както и посрещането на съветските войски на 17 януари 1878 година В брошурата са поместени мемоари на участници в трагичните събития, измежду които този на съветския военачалник Сергей Гершелман, който разказва Ямбол по този начин: „ Днешното състояние на в миналото цветущия Ямбол заслужава изцяло състрадание. Едва ли ще се откри на театъра на войната град, толкоз потърпевш от грабежите и пожарите като този. Жителите вървят като сенки към руините на своите домове… “. Сред тематиките в осведомителния материал е и проектирането и ушиването на именитото „ Браилско знаме “ – прототип на националния ни трикольор. Знамето е сътворено по концепция и с персоналните средства на ямболския изселник в Браила Иван Параскевов и ушито от щерка му Стилияна. Брошурата, отдадена на 140-та годишнина от Освобождението на Ямбол, ще бъде публикувана във всички учебни заведения и детски заведения в града, културни институти и институции.
На 17 януари програмата на честванията стартира в тържествена гала пред паметника, отбелязващ мястото, където са посрещнати съветските войски. Началото е в 10.30 часа. Събитието включва и възстановка на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол и срещата на съветските войни с жителите на града. В пресъздаването на историческия миг ще вземат участие възстановчици от Музея на бойната популярност в Ямбол и от клубовете „ Традиция “ в Ямбол и Нова Загора.
В 11.00 стартира шествие по улиците на града до Паметника на починалите за националното избавление, където също ще бъдат положени венци и цветя на благодарност. От 11.30 часа в Културно-информационен център „ Безистен “ ще бъде показана презентация на Регионалния исторически музей на тематика „ 17 януари 1878 година – Подвиг, Свобода, Ново начало “. Програмата продължава с музикално-поетичен рецитал с присъединяване на ямболски възпитаници.
По мотив годишнината за първи път в града ще бъде показана и специфичната галерия „ Руско-турската освободителна война в гравюрите на задграничните художници “. Експозицията се открива от 17.30 часа в Художествена изложба „ Жорж Папазов “. Програмата на честванията приключва с празничен концерт в Зрителната зала на община Ямбол от 18.30 часа. Тематичната вечер включва осъществявания на вокалните групи „ Россиянка “ и Българо-руски хор „ Славяне “ – Сливен, на ямболската песенна групировка „ Пятница 13 “, както и показване на двете най-големи танцови школи в града „ Ромбана “ и „ All steps “.
Кметът на Ямбол Георги Славов кани всички родолюбиви жители да се включат в деянията, отдадени на 140-та годишнина от Освобождението на града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР