Ямбол. С поклонение и поставяне на венци на Портала-паметник на

...
Ямбол. С поклонение и поставяне на венци на Портала-паметник на
Коментари Харесай

Книгата Каймакъ - Чаланъ на Красимир Узунов бе представена в Ямбол

Ямбол. С поклонение и слагане на венци на Портала-паметник на Музея на бойната популярност в Ямбол стартира представянето на книгата „ Каймакъ-Чаланъ “ на президента на Агенция и Радиоверига " Фокус " Красимир Узунов в града. Множество хора участваха на церемонията в символ на поклонение пред починалите в сражението български военнослужещивъпреки проливния дъжд. Осколки от най-кървавата борба в българската военна история - борбата за връх Каймак-Чалан ще бъдат предоставени от Красимир Узунов на ямболския музей. С това ще бъде сложено началото на специфичен ъгъл в експозицията на музея, който ще събира парченца земя от всички бойни полета, донесли славата на ямболските воини през годините. Самият портал бе възобновен преди четири години, на мястото на тогавашния портал на 29-и пехотен Ямболски полк. Там е сложена паметна плоча на починалите воини от състава на 29-ти, 42-ри и 46-ти пехотни полкове. Представянето на книгата се състоя в Зрителната зала на Община Ямбол. Множество представители на властта, жители и наследници на оживелите и починалите се събраха за представянето на творбата, отдадена на героизма на българските воини през Първата международна война, в това число и на починалите офицери и бойци от Ямбол и Ямболската околия в Каймакчаланската епопея.
С едноминутно безмълвие в памет на починалите и внасяне знамето на 29-ти пехотен Ямболски полк стартира представянето на книгата. Според кмета на Ямбол Георги Славов книгата " Каймакъ-Чалан " е дело на един огромен българин, съумял да събере в един том българския подвиг и възприятието на национална горделивост, които не трябва да се не помнят. Той акцентира, че в случай че тази родова памет остане скрита, ще изчезнем като народ. По думите на Славов книгата на Красимир Узунов „ Каймакъ-Чаланъ “ е освен история, само че и страст, подвиг и българщина. съгласно него живата памет остава, само че в случай че не се напише и съобщи във времето, няма по какъв начин да бъде за образец на национализъм и подражателство.
Народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по защита вицеадмирал Пламен Манушев акцентира, че с помощта на книгата, няма българин, който да не е научил за героичните старания на българските бойци да удържат Каймак- Чалан. Той показа историята на сражението и напъните, които се поставят сега, с цел да бъде почетена тяхната памет. Според ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита в Народно събрание, Красимир Узунов е човек, който се е отдал на една концепция, която пленява много хора. По думите му книгата " Каймакъ-Чаланъ " има единствено два минуса - единият, е, че в нея има детайлна информация за всичко, за хората, взели участие в борбата, за събитията час по час и ден по ден, което кара читателя да се чуди, по какъв начин да запомни всичко това. А вторият минус е, че книгата се чете бързо. Според него книгата би трябвало да се чете осмислено, тъй като има смисъл да се чете и да се има вяра. Четенето ни прави разнообразни, тъй като прави нас по-добри, прави страната ни по-добра, прави ни да сме мощни дружно, е мнението на ген. Попов. Той акцентира, че срещата в Ямбол прави всички присъстващи разнообразни - по-добри и повече българи.
Според създателя Красимир Узунов, историята на България е обречена да се прави от върхове и един от тях е Каймак-Чалан. По думите му той е доказателство за силата и издръжливостта на България, за това, че страната ни може да издържи хиляди жертви на бойното поле на ден, за силата на тези, които са останали вкъщи, с цел да ги чакат и ги поддържат. Узунов описа, че на Каймак–Чалан нощем още се чуват команди, а духовете на починалите бродят неспокойни. По думите му книгата е храна за починалите войни и че точно по тази причина на върха е оставена книга – с цел да могат духовете да четат и за знаят, че тяхната памет се пази, а героизмът им се помни.
" Ако би трябвало с една дума да се опише наличието на книгата " Каймакъ-Чаланъ " - това е подвиг. Тя ни дава познания освен за българската военна история, само че и за самите нас като народ ", съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов по време на представянето на книгата в Ямбол. По думите на Кабаиванов самият той е схванал от книгата, че е правоприемник на участник в сражението за Каймак-Чалан. " За да я има България, би трябвало да имаме история. И тази книга ни я дава ", добави Кабаиванов.
" Битката при Каймак-Чалан е доказателство за това, по какъв начин българският народ от миролюбив се трансформира във боец, образец за героизъм, родолюбие и издръжливост ", сподели от своя страна бригаден военачалник Иван Ортомаров. Той акцентира, че и сега се прави всичко допустимо, с цел да се запазят тези обичаи в модерна българска войска. Полагат се старания българските военнослужещи да имат самочувствието, че са горди наследници на същински воини.
Представянето на книгата бе проведено от кмета на Община Ямбол Георги Славов и се състоя в препълнената Зрителна зала на общината. На събитието участваха представители на общински и държавни институции, военнослужещи от четирите поделения в града, клуб " Традиция ", потомци на починалите в сраженията и доста жители. След представянето Красимир Узунов подписа книги на множеството хора, пристигнали с цел да се срещнат с създателя на „ Каймакъ- Чаланъ “.
Людмила ЙОРГОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР