Ямбол. С интригуващи събития Ямбол ще отбележи 510-ата годишнина от

...
Ямбол. С интригуващи събития Ямбол ще отбележи 510-ата годишнина от
Коментари Харесай

Ямбол: Градът ще отбележи 510-ата годишнина от построяването на Безистена на 18 и 19 септември

Ямбол. С завладяващи събития Ямбол ще означи 510-ата годишнина от построяването на Безистена, постройката – знак на града. Петвековната солидна каменна сграда е с неповторима за България архитектура и монумент на културата с национално значение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . След като дълги години заставам затворена и неизползваема, от 2015 година тя бе реновирана и претворена в актуален културно-информационен център с впечатляващ интерактивен музей. От 2017 ямболският Безистен е в листата на 100-те национални туристически обекта.
По мотив годишнината от построяването на постройката и навършването на четири години от обновяването й, Община Ямбол и Общинско дружество „ Туризъм и просвета “ канят жителите и гостите на града на събитията, отдадени на честванията.
На 18 септември, сряда, от 18.00 часа ще бъде открита галерия „ Безистенът – място за срещи “. Експозицията е на ловешкия художник Тихомир Витков. В живописните си платна той претворява загадъчни облици, които вижда вградени в камъните на неповторимата постройка.
На 19 септември, четвъртък, когато се навършват четири години от откриването на актуализирания Безистен, празникът продължава с Ден на отворените порти, а в пространството към него на пл. „ Освобождение “ ще бъде експонирана галерия „ Щрихи от Ямбол “ с показване на произведения от летните действия в Безистена. В 13.30 часа, в зрителната зала на равнище „ Настояще “ ще бъде показана презентацията „ Да отворим албума Безистена… “, отдадена на 510 години от построяването му. Историята на постройката, претъпяла през годините разнообразни промени както в образа си, по този начин и в предназначението си, ще опише Христина Женкова, организатор в Регионалния исторически музей.
Кулминацията на честванията е концертът на органовия клас на проф. Нева Кръстева от 18.00 часа. Програмата включва барокова, ренесансова и модерна музика за органи и ансамбли – орган, виола да гамба, блокфлейта, глас. Специален посетител - Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър „ Дианополис “. Билети за концерта могат да бъдат закупени авансово на място в Безистена.
Събитията от празничната стратегия са включени в Европейските дни на наследството, самодейност на Министерството на културата, като част от европейската самодейност на Съвета на Европа и на Европейската комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР