Ямбол. С фестивал на танцуващи коледари в града се отбелязва

...
Ямбол. С фестивал на танцуващи коледари в града се отбелязва
Коментари Харесай

Ямбол: С фестивал на танцуващи коледари в града се отбелязва Рождество Христово

Ямбол. С фестивал на танцуващи коледари в града се отбелязва Рождество Христово. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Отривистият темп на Ямболския коледарски буенек отекна в града на обичайния празник с танцуващите ямболски коледари. Десет от най-хубавите куди показаха достоверния локален бит с песни, благословии и присъщия за града мъжки коледарски буенек. Традицията е единствена по рода си в страната и е признак за коледуването в града.
„ Щастлив съм, че за поредна година означаваме Рождество Христово с неповторимия Ямболски Коледарски празник и се зареждаме с това изключително възприятие на единност, мощ и сила, които ни носи танцът на ямболските коледари “, сподели в празничното си послание кметът на града Георги Славов.
Кулминацията на фестивала „ Ямболски коледарски буенек `2018 “ бе в Градския парк. Хиляди се стекоха и тази година, с цел да съпреживеят несравнимата страст, която единствено ямболския коледарски буенек може да даде. Представянето на коледарските групи бе предшествано от празничен концерт на Северняшки отбор „ Иван Вълев “ – Плевен и тържествена Рождественска гала с присъединяване на кмета Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Емблематичната за града традиция на танцуващите коледари бе показана от коледарски групи от „ Каргона “ и „ Баира “ – носители на двата характерни стила в ямболското коледуване.
Освен централното събитие в Градския парк, атмосферата на празника се придвижи на още три места в града- площадните пространства пред читалищата „ Пробуда – 1909 “ и „ Зора – 1945 “, както и в жк. „ Диана “ – пред някогашен магазин „ Югоагент “. Целта бе колкото може повече хора да съпреживеят неповторимия за града празник. И на трите изнесени подиуми в празничната стратегия участваха коледарски куди, фолклорни сформира и групи към кварталните клубове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР