Ямбол. Продължава проучването на надгробна могила, част от южния некропол

...
Ямбол. Продължава проучването на надгробна могила, част от южния некропол
Коментари Харесай

Ямбол: Продължава проучването на надгробна могила в Тракийския и античен град Кабиле

Ямбол. Продължава изследването на надгробна могила, част от южния некропол на Тракийския и древен град Кабиле. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Разкопките се вършат от български и полски археолози по интернационален план „ Археологически и интердисциплинарни изследвания на надгробни могили по междинното течение на р. Тунджа “.
По покана на българо-полската научна експедиция по време на изследването на могилата кметът на Ямбол Георги Славов участва на разкриването на богат гроб на тракийски боец от III век пр.Хр.
Проектът се реализира по контракт сред Регионален исторически музей – Ямбол и Филиала на Института по археология и етнология на Полската академия на науките в Краков. Той е с дълготрайност три години и половина и се финансира напълно от полска страна. По време на реализацията му се планува да се проучат общо 5 надгробни могили на територията на област Ямбол, ще се извършат проучвания на палеосредата по междинното течение на р. Тунджа, ще се създадат радиовъглеродни, ДНК, изотопни и антропологични разбори на откритите материалите от надгробните могили. Проектът ще завърши през 2020 година с издаването на обява за направените изследвания. Съгласно българското законодателство всички открити при изследванията експонати и материали ще постъпят във фондовете на Регионален исторически музей – Ямбол.
Ръководители на плана и археологическите изследвания от българска страна са доцент доктор Стефан Александров, археолог – зам.-директор на НАИМ-БАН и доктор Стефан Бакърджиев, археолог – шеф на РИМ - Ямбол, а от полска Dr. hab. Piotr Włodarczak – шеф на филиала в Краков на Института по археология и етнология на ПАН.
През 2018 година по същия план бяха проучени първите две надгробни могили, ситуирани в землището на село Могила. Там бяха разкрити гробове от римската ера (II – III век) и се откриха забавни експонати, с които Регионален исторически музей – Ямбол взе участие в Изложбата “Българска археология 2018 “ в Националния археологически музей в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР