Ямбол. По повод 140 години от създаването на Българската земска

...
Ямбол. По повод 140 години от създаването на Българската земска
Коментари Харесай

Ямбол: Музеят на бойната слава в града представя историята на Българската армия чрез изложба на униформи и фуражки

Ямбол. По мотив 140 години от основаването на Българската земска армия в ямболския Музей на бойната популярност ще бъде показана галерия на шапки и униформи, употребявани в разнообразни интервали от Българската войска – от Освобождението до наши дни. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Експозицията ще бъде открита на 26 юли от 18.00 часа в презентационната зала на музея. Представянето на отличителни детайли от военните униформи е проведено взаимно с доцент Людмил Георгиев - колекционер, военните формирования от гарнизон Ямбол – 26030 Безмер, 52590, 54100 и 22130, също по този начин Военно окръжие Ямбол, Регионален и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, както и районните клонове на Национално сдружение „ Традиция “ в Ямбол и Нова Загора.
Преди две години в ямболския боен музей бе показана галерия с персоналната сбирка на доцент доктор Людмил Георгиев на шапки и униформи, употребявани от полицейските служби през годините. Сега посетителите имат опция да видят още по-богата експозиция като фокусът този път върху армейското облекло, фуражки, аксесоари и други отличителни детайли. Сред експонатите ще бъдат опълченска униформа от времето на руско-турската освободителна война, униформи от Първата и Втората международни войни, облекло, употребявано понастоящем в Българската войска и други Особеностите и развиването на униформите и войнските шапки през годините ще бъдат показани и в специфични презентации.
Експозицията в Ямбол е отдадена на честванията на 140 години от основаването на Българската войска, наричана първоначално Българска земска армия. Тя е образувана след Освобождението със заповед № 1 от 20 юли 1878 година на съветския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. В ядрото й е българското опълчение, което се трансформира като постоян¬на войска с обща наложителна военна работа. Още тогава Ямбол е самостоятелен като един от първите войскови региони. Само седем дни след заповедта за основаването на Българската земска армия, на 27 юли 1878 година със заповед № 3 Десета тайфа от българското опълчение е преименувана в 27-ма Ямболска пехотна тайфа. Подразделението взе участие интензивно в Сръбско-българската война в отбрана на Съединението. В идващите години ямболският гарнизон се разраства със сформирането на именитите ІV Конен полк (1889) и 29-и Ямболски пехотен полк (1890). През годините те изковават бойната популярност на ямболските военни формирования при участията си в основни сражения от Балканската война и завладяването на Одринската цитадела, от Първата международна война и заключителната фаза на Втората международна война. И през днешния ден Ямбол продължава да бъде един от най-големите военни гарнизони в страната.
Експозицията от униформи и шапки на Българската войска ще остане в Музея на бойната популярност в Ямбол до края на годината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР