Ямбол. Пътуващото лятно кино с БНТ 1 пристига в Ямбол

...
Ямбол. Пътуващото лятно кино с БНТ 1 пристига в Ямбол
Коментари Харесай

Ямбол: Пътуващо лятно кино и детска библиотека идват в града

Ямбол. Пътуващото лятно кино с Българска национална телевизия 1 идва в Ямбол през днешния ден с прожекция на един от най-новите български игрални филми – „ Врагове “ на сценариста и режисьор Светослав Овчаров. Началото на прожекцията е от 21:00 часа на площад „ Освобождение “ (Безистен-Юг). По традиция, акцията е придружена от самодейността Пътуващата детска библиотека на Българска национална телевизия. Емблематичният великански стол на четенето ще бъде ситуиран от 18.30 часа наоколо до киносалона навън, като децата могат да разменят свои книжки с определени от тях заглавия от пътуващата библиотека. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .
Безплатната прожекция ще бъде предхождана от показване на две късометражни продукции: „ За какво служи хлябът “, за присъединяване в който актрисата Мартина Вачкова получава наградата за най-хубава женска роля на фестивала в Москва (2016 г.), и филмът „ Самотникът “ на режисьора Томаш Конецки.
Основната лента - „ Врагове “ е основана по автентичен случай от 1913 година и е отдадена на 105-тата годишнина от Балканската война. Оператор е един от най-хубавите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, а в функциите са: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров и други.
Филмът прави интернационалната си премиера на елитния кино фестивал в Кайро. Следват представяния в формалните селекции на други огромни кинофоруми в Япония, Полша и България. Черно-бялата лента на Светослав Овчаров, чийто ко-продуцент е Българска национална телевизия, е притежател на редица оценки: „ Златна роза “ (2017 г.) - специфичната премия на община Варна; „ Сребриста чайка “ (2017 г.) – огромната премия на София филм фест на брега – Бургас; огромната премия за игрално кино на Международния кино фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (2017 г.); „ Златна сабя “ – огромната премия на 8-ия интернационален кино фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша (2017 г.).
Прожекцията се осъществя със съдействието на Община Ямбол.
При неподходящи метеорологични условия филмът ще бъде показан в Културно-информационен център „ Безистен “. Входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР