Ямбол. Пари за новата болница има и новата болница ще

...
Ямбол. Пари за новата болница има и новата болница ще
Коментари Харесай

Георги Славов, кмет на Ямбол: Пари за новата болница има и тя ще бъде завършена

Ямбол. Пари за новата болница има и новата болница ще бъде приключена. Това сподели за утринния блок на Нова телевизия кметът на Ямбол Георги Славов, оповестиха от пресцентъра на Общината . Славов удостовери, че към този момент има подготвен работен план и следва да бъде оповестена социална поръчка за избор на реализатор за довършването на обекта. Реално довършителните работи могат да стартират до 4 месеца, в случай че след провеждането на избор на реализатор няма обжалване, се споделя още в репортажа.
Кметът напомни и дългия път, извървян до в този момент, когато към този момент има експлицитна гаранция от актуалното държавно управление, че ще бъдат отпуснати най-малко 12 млн. лв. за довеждане докрай постройката на новия болничен комплекс.
Строителството на болничното заведение е стартирано още преди четири десетилетия, само че едвам в последните години има действителни стъпки за завършването му.
По предложение на кмета Георги Славов през 2012 година общинският съвет гласоподава с цялостно единогласие решение за даряването на постройката за потребностите на МБАЛ „ Св. Пантелеймон “. Пак по негово гледище тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпуска целеви средства от 1.5 млн. лв. за замяна на дограмата и е предоставено изцяло планиране за рационализация на обекта. В 2013 година държавното управление на Орешарски съзнателно стопира финансирането за новата болница. Местните депутатите от левицата, в това число тогавашният финансов министър Чобанов, също от Ямбол, уверено настояват, че региона няма потребност от нов болничен комплекс.
„ Ако през днешния ден този проблем не бъде решен, то на следващия ден Ямбол въобще няма да го има на здравната карта “, уточни Славов. Настоящата база на МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ няма по какъв начин да даде качествена услуга. Разпръснатите в 17 здания отделения са тестване както за пациентите, по този начин и за работещите в здравното заведение. В допълнение, това генерира колосални средства за поддръжка и отопление на сградния фонд.
Необходимостта от актуален и обединен болничен комплекс в Ямбол от дълго време не е мечтан разкош, а крещяща потребност и неизбежно решение. С тези претекстове кметът на Ямбол съумя да притегли за идеята сегашния министър председател Бойко Борисов, който при започване на 2017 пое обществено ангажимент, че страната ще обезпечи средства за нова болница. Последваха гаранции от страна на здравното и финансовото министерство, като средства за пускане довършването на обекта ще бъдат отпуснати при определен реализатор на строително-ремонтните действия. Очаква се процедурата за избор на реализатор да бъде оповестена до няколко седмици.
„ Новата болница ще се случи макар спекулациите, стартирани в общественото пространство от ямболските депутати от Българска социалистическа партия, които настояват, че в бюджета няма средства за това. Сега, откакто главната част от работата е свършена и сме на прага на действителното строителство, някои политици демонстрират мнима угриженост за ориста на болничното заведение или са склонни да си приписват заслуги, че са създали нещо по въпроса. По-важното е, че процесът е необратим и се надявам до две години ямболии да имат съвременно болнично заведение “, разяснява кметът на Ямбол Георги Славов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР