Ямбол отбелязва 142 години от освобождението си. По традиция официалната

...
Ямбол отбелязва 142 години от освобождението си. По традиция официалната
Коментари Харесай

Ямбол отбелязва 142 г. от освобождението си от Османската империя

Ямбол отбелязва 142 години от освобождението си . По традиция формалната гала ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати съветските бойци от 23-ти Донско-казашки полк.

Церемонията ще бъде предшествана от осъществявания на ямболския духов оркестър и Вокална група " Пятница 13 ".

След словото на кмета Валентин Ревански и заупокойната молитва ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност. Честването ще продължи с шествие по централните улици до Паметника на героите , починали за Освобождението.

В церемонията ще вземат участие представителна военна част от Гарнизон Ямбол и клубовете за възстановки " Традиция " от Ямбол и Нова Загора.

Ямбол е освободен на 17 януари 1878 година, като дните преди тази дата остават в историята на града като " Петте дни на ужаса ", напомня шефът на музея Стефан Бакърджиев.

" През града минава една 10-хилядна турска войска, която се отдръпва, пробват се да опожарят една част от града, разграбват огромна част от домовете на хората. Хората бягат. Гражданството на Ямбол съумява да се укрие една част на Ормана, друга на Зайчи връх. Любопитен факт е, че съветските казаци съвсем съумяват да преминат през целия град и чак тогава се появяват българит ", напомня Бакърджиев пред БНР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР