Ямбол. От 26 до 27 октомври Ямбол ще бъде домакин

...
Ямбол. От 26 до 27 октомври Ямбол ще бъде домакин
Коментари Харесай

Ямбол: В града ще се проведе фестивалът „Заиграло ми е лудо младо“

Ямбол. От 26 до 27 октомври Ямбол ще бъде хазаин на Фолклорния фестивал „ Заиграло ми е бясно младо “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В събитието вземат участие над 15 клуба от цялата страна. Фестивалът е с конкурсен темперамент, като съставите ще се показват с достоверно хоро, обработен танц, както и в надиграване с тракийска ръченица. Кулминацията на фолклорното шоу ще бъде на 27 октомври в Спортна зала „ Диана “ от 10.00 часа. От 9.00 часа всички участници ще се включат в дефиле, започващо от Етнографския комплекс в кв. „ Каргон “. Шествието ще премине по улиците на града с междинна спирка – пл. „ Освобождение “ с емблематичния ямболски Безистен и ще приключи в Градския парк при спортната зала.
Специален акцент във фестивала е популяризирането традицията на ямболския коледарски танц – мъжки буенек, като участниците ще се включат в уъркшоп за проучване присъщите стъпки на ямболския коледарски танц. Фестивалът започва с представянето на книгата „ Ямболската коледа “, отдадена на коледуването в Ямболско в неговото единение, магията на традицията, запазила се епохи наред. Премиерата е на 26 октомври от 16.00 часа в Етнографския комплекс и ще бъде показана от нейните създатели професорите Георг Краев и Николай Ников.
Фолклорният празник се организира под патронажа на кмета на града Георги Славов, със съдействието на Регионалния исторически музей, Общинско дружество „ Туризъм и просвета “ и Клуб за национални танци „ Оренда “. Входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР