Ямбол. Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий

...
Ямбол. Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий
Коментари Харесай

Ямбол: За първи път от 1983 г. насам в Кабиле е открит изцяло запазен надпис от римско време

Ямбол. Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей – Ямбол при археологическите изследвания на „ Тракийски и древен град Кабиле ”. Новината оповести шефът на музея Стефан Бакърджиев, по думите на който последният открит на Кабиле напълно инфектиран римски надпис е от преди 35 години в далечната 1983 година, оповестиха от Община Ямбол .
Новооткрития надпис е обвързван с построяването на Римските терми (бани) в античния град, което е осъществено в интервала 166-169 година под управлението на префекта (командира) на Втора Луцензианска кохорта – Елий Руф. Находката е разкрита при изследване в региона, където се е намирал щабът на римската кохорта – така наречен принципия. Надписът е в 7 реда, изсечени върху каменна плоча с размери 80 на 60 см.
Археологическите изследвания на екипа на Регионален исторически музей – Ямбол са финансирани за четвърта поредна година от община Ямбол. Те завършват в края на юни, след което по-нататък следва продължение на работа към този момент с целеви средства от Министерство на културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР