Ямбол. Община стартира дейности по прочистване коритото на река Тунджа

...
Ямбол. Община стартира дейности по прочистване коритото на река Тунджа
Коментари Харесай

Ямбол: Започна прочистване на реката в града

Ямбол. Община започва действия по пречистване коритото на река Тунджа в границите на града. Мерките включват унищожаване на саморасла растителност – шубраци и дървета по дигите и коритото на реката. Разчистването обгръща цялото продължение на „ градския “ ръкав – от разграничителното оборудване в северозападната част на Ямбол до региона под ж.к. „ Граф Игнатиев “ на юг. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .
Кампанията тази година е обвързана с идния ремонт на хидротехническото оборудване, което контролира притока на вода от р. Тунджа през града, като я разпределя, съгласно потребностите, по двата ръкава на реката и има предпазваща роля за вероятно заливане на градските територии.
За осъществяване на ремонта е належащо краткотрайно реката да бъде пренасочена единствено през градския ръкав. С тази цел са и стартиралите действия по пречистване на дигите и коритото. В момента е в ход процедура по желание на фирма-изпълнител на ремонтно-възстановителните работи по хидротехническото оборудване. Заложените ограничения включват подсилване на подпорна стена, възстановителни работи на преливник, водобоен бунар, както и реорганизация посредством създаване на рибен проход.
Извършваните действия са част от напъните на общината за гарантиране сигурността на града от вероятно наводняване. Мерки по пречистване на дигите и коритото се правят регулярно през годините, а идният ремонт на разграничителното оборудване ще бъде осъществен със средства от държавния бюджет по искане на кмета Георги Славов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР