Ямбол не е сред градовете, богати на природни забележителности. Колорит

...
Ямбол не е сред градовете, богати на природни забележителности. Колорит
Коментари Харесай

Рибари от Ямбол сигнализират за системно замърсяване на река Тунджа

Ямбол не е измежду градовете, богати на естествени забележителности. Колорит и прохлада основава само река Тунджа.  Със своята хладина и огромно многообразие на риба, тя притегля въдичари от цялата страна. Те са и тези, които най-често стават очевидци по какъв начин реката, като в приказка, трансформира цвета си – бяла, алена, синя, с пияна, без пияна, с аромат. Наблюдава се и нещо като работно време на цветовете:

„ По принцип след 9 часа, един час върви тази нечистотия. След 10-15 минути още веднъж се случва. След огромното замърсяване, един час върви тази нечистотия, и отново се избистря и рибата си идва “.

Улучваме реката бяла с пияна. Рибари споделят:

„ Това е основа, с която мият съдове. От ден дневно понижава рибата в реката “.

„ Въдиците ни стават на нищо “.

„ Имам познати, които работят тук и ни споделят от моста надолу да не се върви за риба, тъй като е рискова за здравето “.

Самите те са алармирали неведнъж за замърсяванията:

„ Дойдат проверяващите, бутнат им някой лев и край. Кога идват да вземат проби – към този момент като мине всичко “.

Рибарите знаят предприятието, от което се замърсява и знаят какво създава:

„ Майонези и кори и такива работи. “

Рибарите не са прави в едно  - че не се постановат наказания. ВиК – Ямбол е санкционирано от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора към този момент с над 5000 лв.. Шефът на сдружението Стоян Радев изяснява:

„ В Ямбол има две разрешителни за заустване в открит водоизточник. Едното е за пречиствателна станция. Има позволение и за заустване без пречиствателна станция. Ние няма по какъв начин да осъществим тези условия без съществуването на пречиствателна станция. “

За взетите проби твърди:

„ Всички проби, които сме взимали през 2017 и 2018 година, дават отговор на нормите за заустване в открит водоизточник без пречиствателна станция. Дори някои от индикаторите са близки до стойностите за заустване с пречиствателна станция “.

 

Решението е в построяването на пречиствателна станция. В това спор няма и тя трябваше да е подготвена още преди 4 години. Фирмата реализатор обаче банкрутира, изтече и срокът за строителен контрол. В момента процедурите не престават, а новият краен период е 2023 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР