Ямбол. Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол.

...
Ямбол. Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол.
Коментари Харесай

Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол

Ямбол. Над 2000 са имениците на Йордановден в община Ямбол. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос. Това съообщиха от пресцентъра на Общината .

Православието сплотява Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан Бог се появил в своята триединна същина: Синът – Христос, Светият дух – във тип на гълъб, който каца върху Христос, Бог Отец, който обявил, че Христос е Негов Син: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “. Оттук и названието на празника - Богоявление.
В българския ритуален календар за дните до Йордановден се счита, че са рискови и по земята бродят демони и караконджули – назовават се „ Мръсни дни “. С кръщаването на водата светът става безвредно място за живеене.
В деня на Богоявление в църквата се прави работа и на всички места, където има водоем, се прави ритуално мятане на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Днес имен ден в Ямбол имат 2040 души, от които 1283 мъже и 757 дами.
Най-многобройни са мъжете, кръстени Йордан – 662 души. След тях се подреждат имениците с името Божидар с 258 представители и Боян – 92. Имен ден имат още Борислав-88, Найден-44, Данчо-41, Богомил-35, Бончо-20, Богдан-17, Божан-7, Божил-7, Данко-6, Теодосий-4, Банчо-2.
При дамите най-вече именички носят името Йорданка – 524 души, следвани от Божидара с 56, Данка с 48 и Божана с 30 представителки. Празнуват още Борислава-30, Бистра-29, Бояна-17, Йордана-16, Богдана-7.

„ Честит празник! Бъдете живи и здрави, носете имената си гордо и дано вашият покровител да ви носи доста обич и добрини “ ", пожелават от Община Ямбол.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР