Ямбол. Култовият спектакъл Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10

...
Ямбол. Култовият спектакъл Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10
Коментари Харесай

Ямбол: Спектакълът „Кармина Бурана“ ще бъде представен в града на 10 юни

Ямбол. Култовият театър „ Кармина Бурана “ гостува в Ямбол на 10 юни, в границите на програмата за празника на града. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Почитателите на класическата музика могат да се насладят на популярното произведение на Карл Орф в зала „ Диана “ от 20.00 часа. Спектакълът ще бъде показан от Плевенската филхармония, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Солисти са Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Впечатляващото произведение ще бъде изпълнено с огромен хоров състав, включващ плевенския Общински хор „ Гена Димитрова ”, хор на Русенска опера, хор „ Звъника “ и балетна групировка на читалище „ Съгласие – 1869 “ – гр. Плевен.
Освен „ Кармин Бурана “, в концертния театър ще прозвучат още обичани на меломаните творби: „ Болеро “ на Равел, „ Завладяването на Рая “ от Вангелис, „ Заратустра “ на Р. Щраус, „ В пещерата на планинския цар “ от сюитата „ Пер Гинт “ на Едвард Григ. Разточителният музикален театър е под режисурата на Надя Христозова.
„ Кармина Бурана “ или както е известна още „ Колелото на ориста “, се възприема като успех на индивида над житейските превратности и проблеми. Произведението се извършва за първи път през 1937 година във Франкфурт и през годините се утвърждава като едно от най-предпочитаните модерни музикални произведения. Сценичното произведение на Карл Орф е основано на алманах от 254 поеми, открити през 1803 година в манастир, покрай Мюнхен. Основната част на ръкописа е написана през 1230 година и съдържа осем миниатюри, измежду които Колелото на ориста, Фантастичната гора, Влюбена двойка, подиуми от историята на Еней и Дидона други Литературният текст провокира нечуван интерес като най-големия непокътнат алманах с поезията на средновековни странстващи поети - голиардите.
Пищният театър се показва за първи път в Ямбол и се осъществя с поддръжката на Община Ямбол. Билети за „ Кармина Бурана “ могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, както и на място - касата в Голямата зала на Община Ямбол.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР