Ямбол. Днес Камерен оркестър Дианополис“ ще зарадва почитателите си с

...
Ямбол. Днес Камерен оркестър Дианополис“ ще зарадва почитателите си с
Коментари Харесай

Днес ще се проведе концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ и световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова в ямболския Безистен

Ямбол. Днес Камерен оркестър „ Дианополис “ ще зарадва феновете си с концерт в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ – Ямбол, оповестиха от общината.
В програмата са включени творби на майстора на тангото Астор Пиацолла, на гения от Пезаро и прочут кулинар Джоакино Росини, на италианската джаз звезда Ренцо Руджиери, на български композитор, диригент и музикален възпитател Асен Димитров.

Солистка на концерта е световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова, наричана „ вълшебницата с акордеона “, „ царицата на сцената “, „ вълшебница “. След Световното състезание за акордеонисти в Норвегия през 2006 година тя е приета за най-хубавата на този инструмент на планетата.

Италианска компания, знаменит производител на акордеони, избира надарената българка за свое рекламно лице, по тази причина класните принадлежности, с които свири Вероника, са основани особено за нея. Младата музикантка свири всичко – класика, джаз, поп, шоу, танго, българска национална музика, обича да импровизира.

Вероника Тодорова е родена в Плевен. Свири на акордеон от 6-годишна, учи в ловешката музикална школа при Димитър Цветков, а след това продължава при Мариета Жекова в град Троян. На 10 години печели първото си отличие на конкурс в Клингентал, Германия. Следват още доста награди: печели първо място в националните състезания в Пловдив, Русе и Нови пазар, а през 2003 година получава оценки в Чехия и Швейцария.

Заминава със фамилията си за Германия и постъпва в школата на известния италиански професор Ренцо Руджиери, един от най-големите модерни джаз музиканти. Той я приготвя за присъединяване в най-престижния конкурс за акордеонисти, който се организира в Кастелфидардо (Италия). След година българката се включва в това музикално съревнование и става трета, с което провокира възторг, тъй като за пръв път от десетилетие жена стига до втория тур.

Тодорова е оповестена за „ занаятчия на Германия “, печели оценки във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия, Швейцария. Пет следващи години - от 2012 до 2017 година, е стипендиант във Франкфурт на академията „ Йехуди Менухин “ и изнася сред 150 и 170 концерта годишно. Паралелно с това преподава на деца в Германия, изявява се и като диригент на два оркестъра.

Сега Вероника Тодорова още веднъж е в България. Тя е уредник и управител на фестивал, основан по нейна концепция, преподава в учебно заведение в Дебнево, стимулира и свои сътрудници музиканти от Троян да предават знанията и уменията си на децата.

Билетите за концерта към този момент са в продажба на касата в Културно-информационен център „ Безистен “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР