Ямбол. Безистен с интерактивен музей“ и Музеят на бойната слава

...
Ямбол. Безистен с интерактивен музей“ и Музеят на бойната слава
Коментари Харесай

Ямбол: Още два музея в града влизат в списъка на 100-те национални туристически обекта

Ямбол. „ Безистен с интерактивен музей “ и Музеят на бойната популярност са двата нови туристически обекта в Ямбол, които влизат в листата на 100-те най-популярни национални дестинации. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол. Петвековната постройка на Безистена (бивш затрупан пазар), от 2015 година действа към този момент като актуален културно-информационен център с Интерактивен музей. Чрез съвременни технологии и 3D–изображения посетителите могат да пътешестват из времето, запознавайки се с персони и събития, свързани с Ямбол и района от разнообразни столетия. Всички видеоматериали са показани на пет езика – български, британски, немски, френски и съветски. Самата постройка на ямболския Безистен е единствена по рода си в страната и показва достоверния образ на тогавашния затрупан пазар, издигнат при започване на ХVІ век. Постройката е оценена като един от най-красивите безистени на Балканите и пример за публично строителство за цивилен потребности в Османската империя в интервала ХV – ХVІІ век. Сградата е монумент на културата с национално значение, разгласен за „ национална старост “ още през 1940 година
Другият ямболски музей, включен в листата на 100-те национални туристически обекта - Музеят на бойната популярност единствено за няколко години от откриването си през 2013 година се утвърди като една от най-интригуващите туристически атракции. Музеят притегля с ексцентрични експозиции, които под формата на 3D възстановки показват подиуми от бойни дейности, оптимално близо до действителностите на бойното поле. В тях са включени неповторими експонати от немска бронетанкова техника, измежду които именитият Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има непокътнати едвам към 7 броя. В съкровищницата на ямболския музей е и катерното оръдие „ Круп-Грюзон “, употребявано през Първата Световна война. От този тип в България има непокътнати единствено две. Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие демонстрира цялостното въоръжение на Българската войска в интервала от Руско-турската освободителна война до наши дни. Специфичното за Музея на бойната популярност в Ямбол е, че е ситуиран в достоверната среда на някогашен войскови регион, а за вход му служи възобновеният портал – монумент на тогавашния 29-ти Пехотен Ямболски полк – във типа, в който е бил в първите години на ХХ век. Сред главните атракции на музея са и годишните възстановки на военни дейности от Първата и Втората международни войни, които притеглят интереса на стотици поданици и посетители на града.
Досега Ямбол бе показан в листата на 100-те национални туристически обекта с Регионалния исторически музей и Тракийския и древен град „ Кабиле “ под номер 99. Новите обекти са вписани към този момент под номер 99А – „ Безистен с интерактивен музей “ и № 99Б – Музей на бойната популярност. Удостоверенията за включването им са издадени от Националното придвижване „ Опознай България – 100 национални туристически обекта “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР