Ямбол. Античният град Кабиле“ край Ямбол отново ще бъде арена

...
Ямбол. Античният град Кабиле“ край Ямбол отново ще бъде арена
Коментари Харесай

Ямбол: Античният град „Кабиле“ отново ще бъде арена на зрелищни исторически възстановки от 21 до 23 юни

Ямбол. Античният град „ Кабиле “ край Ямбол още веднъж ще бъде сцена на зрелищни исторически възстановки, привличащи хиляди гости. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . От 21 юни, петък, в три следващи дни археологическият резерват предлага неповторими атракции, с които посетителите се придвижват в отминали времена, опознават бита, вярванията, бойните практики, модата, музиката, въобще разнородни аспекти от живота на хората в древността. Тази година възстановките сплотяват две атрактивни събития: пресъздаването на античен обред по посрещане на Слънцето в Деня на лятното слънцестоене - 21 юни и осмото подред издание на Панаира на туристическите занимания и анимации. Историческите възстановки носят провокативното заглавие „ Влез в историята “ и са част от програмата за празника на града. Организатори са община Ямбол и Регионалният исторически музей.
Още в първия ден – 21 юни, „ Историческите възстановки – Ямбол 2019 “ започват с неповторимо по рода си събитие за страната – пресъздаване на достоверен орфически обред по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината. Началото е в 5.00 часа, като в началото посетителите ще могат да видят специфичен танц на жриците, показан от балет „ Кала “ към ОДК - Ямбол и да се включат във факелното шествие до възвишението „ Зайчи връх “, където е скалното светилище на Кибела - Великата богиня – майка, почитана от траките и чието име носи античният град край Ямбол.
На самото светилище, сред 5.30-6.00 ще бъде осъществена обредната реорганизация на ритуала по посрещане на Слънце-бога. Сценарият бе създаден преди две години от видния траколог проф. дин Валия Фол, на база на непокътнати текстове от антични създатели. Обредът се извършва от артисти от ямболския Драматичен спектакъл по особено композирана музика. Извършва се достоверен жречески обред с възлияния, хранене на Слънцето и приветстване раждането на Слънце-бога. Светилището на „ Зайчи връх “ е считано и за антична тракийска обсерватория, поради изсечените в скалата кръстовидни траншеи, насочени в четирите направления на света. Своеобразна кулминационна точка на обреда е моментът, в който се чака първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с облика на богинята Кибела.
Посетителите ще могат да следят изгрева с телескопи, предоставени от Ямболската Астрономическа обсерватория и планетариум. Допълнителна екзотика на прекарването придават дегустациите на „ слънчева “ храна, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.
Гладиаторски борби, показване на бойни умения, обичай, облекло, вярвания, храни и питиета на античните – това са единствено част от атракциите в осмото подред издание на Панаира на туристическите занимания и анимации. На античния „ Кабиле “ ще се срещнете с траки, римляни, илири, даки, средновековни българи и доста други персонажи, показани от клубове от цялата страна, както и посетители от Румъния и Хърватия.
За пътешествието във времето ще спомогнат и спомагателните атракции като пукотевица с лък, конна езда, показване на римската игра с топка Харпастум, модата от езическите времена, пазар на плебеи, демонстрации на антични танци. Не пропускайте и пъстрото пазарище с доста амулети и сувенири. Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм и този път ще предложи кулинарни изненади с дегустации на храни и напитките на античните.
Всичко това ще се случи на територията на античния „ Кабиле на 22 и 23 юни (събота и неделя).
Официалното разкриване на VІІІ Панаир на туристическите занимания и анимации ще бъде предната вечер – 21 юни, петък, в гр. Ямбол. В 20.00 часа участващите клубове ще се съберат на централния площад пред общината и ще дефилират по ул. „ Г. Раковски “ до сцената при Безистена. Именно там, от 20.30 часа е тържественото разкриване с показване на всички възстановчици. Още тук адреналинът ще бъде на високи равнища с първите гладиаторски дуели, показани от клубовете Ludus Lupercalis (Ямбол) и Ludus Thrax (София).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР