Yale се съгласява да уреди съдебно дело за твърдяна дискриминация срещу студенти с психични увреждания

...
Йейлският университет се съгласи да уреди съдебно дело, в което
Коментари Харесай

Йейлският университет се съгласи да уреди съдебно дело, в което се твърди, че престижният университет е дискриминиран срещу студенти с психични увреждания, според съвместно изявление на университета и ищците.

Делото, заведено във федералния съд на Кънектикът миналия ноември от настоящи студенти и организацията с нестопанска цел Elis for Rachael, твърди, че училището Ivy League е принудило учениците да се оттеглят, след като са показали симптоми на тежко умствено увреждане.

 СТАНФОРД, Калифорния - 9 март: Човек минава покрай арки по време на тиха сутрин в Станфордския университет на 9 март 2020 г. в Станфорд, Калифорния. Станфордският университет обяви, че часовете ще се провеждат онлайн до края на зимното тримесечие, след като член на персонала, работещ в клиника, даде положителен тест за коронавирус. (Снимка от Philip Pacheco/Getty Images) СТАНФОРД, Калифорния - 9 март: Човек минава покрай арки по време на тиха сутрин в Станфордския университет на 9 март 2020 г. в Станфорд, Калифорния. Станфордският университет обяви, че часовете ще се провеждат онлайн до края на зимното тримесечие, след като член на персонала, работещ в клиника, даде положителен тест за коронавирус. (Снимка от Филип Пачеко/Гети изображения) Филип Пачеко/Гети изображения

В споразумението за уреждане бакалавърският клон на Йейл се съгласи да промени различни университетски политики по отношение на психичното здраве, включително разрешаване на задочно обучение за студенти със спешни медицински нужди и улесняване на връщането на студентите от медицински отпуск. Много от тези политики бяха въведени през януари, а останалите влязоха в сила в петък, според говорител на университета.

Споразумението не е „признание нито от Йейл, нито от ищците по отношение на какъвто и да е иск, причина за иск или правен проблем“, според копие от споразумението.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от съда.

„Днес е преломен момент за всеки с умствено увреждане и за цялата общност на Йейл“, каза Риши Мирчандани, съосновател на групата за застъпничество Elis for Rachael, в изявление в петък. Името на организацията с нестопанска цел препраща към Рейчъл Шоу-Розенбаум, студентка от първа година в Йейл, която се самоуби през 2021 г. и беше писала за страховете си да не бъде принудена да напусне училището.

„Това историческо селище потвърждава, че учениците с психични нужди наистина принадлежат“, продължи Мирчандани.

Деканът на Yale College каза, че е „доволен“ от споразумението и отбеляза, че Yale е разширил студентските ресурси през последните няколко години.

„Студенти и възпитаници споделиха конструктивни идеи с администраторите и клиницистите на Йейл и се надявам, че промените, произлезли от тези дискусии, ще улеснят студентите да искат подкрепа, да се съсредоточат върху здравето и благосъстоянието си и да си вземат почивка, ако желаят, знаейки, че могат да възобновят обучението си, когато са готови“, каза деканът Перикъл Луис в изявление, изпратено по имейл до CNN.

ФАЙЛ - Жена минава покрай табела на Йейл, отразена в дъждовната вода на улицата в кампуса на Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът, 22 август 2021 г. Университетът Йейл е обвинен във федерално дело, заведено в сряда, 30 ноември 2022 г. на дискриминация срещу студенти с психични увреждания, включително оказване на натиск върху някои да се оттеглят от престижната институция и след това поставяне на „неразумни тежести“ върху онези, които искат да бъдат възстановени. (AP Photo/Ted Shaffrey, File) ФАЙЛ - Жена минава покрай табела на Йейл, отразена в дъждовната вода на улицата в кампуса на университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, 22 август 2021 г. Университетът Йейл е обвинен във федерално дело, заведено в сряда, 30 ноември, 2022 г., за дискриминация срещу студенти с психични увреждания, включително оказване на натиск върху някои да се оттеглят от престижната институция и след това поставяне на „неразумни тежести“ върху тези, които искат да бъдат възстановени. (AP Photo/Ted Shaffrey, файл) Тед Шафри/AP/ФАЙЛ

Ноемврийското съдебно дело твърди, че служители на Йейл са оказвали натиск върху студентите да вземат „доброволни“ отпуски за поне един или два срока, когато са имали значителни психични симптоми, като предполагат, че в противен случай ще бъдат изправени пред „недоброволно“ оттегляне. На студентите, които са се оттеглили от университета, е забранено да посещават кампуса и всички дейности в кампуса без предварително разрешение от училището, според делото.

Съгласно условията на споразумението Йейл промени политиката си за медицински отпуск, отчасти чрез премахване на задължителен минимален период от време, необходимо за отсъствие, според изявлението на Елис за Рейчъл. Университетът също „рационализира и изясни“ процеса на възстановяване и се съгласи да позволи на студентите в медицински отпуск да имат по-голям достъп до кампуса, се казва в изявлението на организацията с нестопанска цел.

„Новият процес дава приоритет на медицинските грижи и способността на студента да се върне като равноправен член на общността на кампуса“, ​​каза Elis for Rachael.

В имейл, изпратен до студенти от Йейл, университетът описва „най-забележителната промяна“ като „миналогодишното създаване на отпуск по медицински причини – преди това оттегляне по медицински причини – което дава на студентите повече гъвкавост със здравно осигуряване, работни места в кампуса, регистрация в клас и други елементи от студентския живот.”

Споразумението също така очертава стъпките, които Йейл ще предприеме, за да гарантира, че студентите и преподавателите са запознати с политиките и ресурсите за психично здраве, включително обучение за професионалисти по психично здраве в университета.

„Колежът Йейл ще разполага със система, която да осигури стабилно и смислено проучване на разумни приспособления, включително приспособления, които да позволят на ученика да изпълни основните академични изисквания и да остане безопасно в училище“, се казва в споразумението.

Освен това делото описва подробно случаи, в които студентите трябва да бъдат придружени от полицейски ескорт, за да съберат вещите си от жилището на кампуса, след като са били изтеглени от университета.

Съгласно промените в политиката в селището, полицията ще присъства по време на тези премествания само ако има опасност за безопасността на учениците или риск от смущения, които никакви разумни средства не могат да намалят.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР