Yahoo и AOL се обединяват в нова компания под името

...
Yahoo и AOL се обединяват в нова компания под името
Коментари Харесай

Ya-кой?


Yahoo и AOL се сплотяват в нова компания под името Oath

Атаката е била извършена още през 2013 година

Приходите на интернет компанията бележат забележителен напредък

Walmart, Verizon и GM получиха дялове или цели сдружения, с цел да защитят позициите си в своите браншове

За четири години изпълнителният шеф на Yahoo е получила към 78 млн. $

След години на страдания, опити за преструктуриране и несполучливи продажби на по-големи компании през юни беше комплициран краят на един от уеб пионерите в Силициевата котловина. Дженифър Дълски, една от първите служителки в Yahoo, написа в персоналния си блог: " Когато мисля за мястото на Yahoo в историята, постоянно стигам до заключението, че това е една от фирмите " основателки " на интернет. "

Телекомуникационният колос Verizon разгласи, че е приключил договорката за 4.5 милиарда $ за интернет бизнеса на Yahoo. Придобиването беше оповестено още преди година и ще сплоти интервенциите с тези на различен някогашен исполин - AOL, който беше платен от оператора през 2015 година Сливането основава Oath, поделение на Verizon, което ще сплотява над 50 медийни и софтуерни марки като HuffPost, Tech Crunch и Tumblr. Verizon възнамерява да редуцира над 2000 души, или към 15% от всички чиновници на Oath.

Новата работа на библиотекарите
Историята е известна: Yahoo започва през 1994 година от Джери Янг и Дейвид Файло, които се срещат по време на следването си в университета " Станфорд ". Според Джон Брукс, един от първите 100 чиновници в компанията, Yahoo е най-иновативното място за работа в интернет промишлеността до 2000 година Мисията й е да класифицира цялата налична в интернет информация. Преди появяването на Гугъл в мрежата съществуват голям брой и разнородни уеб сайтове, които не могат да бъдат открити по основни думи, а само по прецизен уеб адрес. Yahoo цели да промени това. Компанията наема чиновници, които да търсят най-интересното наличие онлайн и да го сплотяват в разнообразни описи по категории.

Въпросните чиновници се назовават сърфисти и прекарват дните си да преглеждат предложенията за забавни уеб сайтове, които разнообразни консуматори от целия свят им пращат. Много от наетите хора имат опит като архивари и библиотекари. " Разликата сред Гугъл и Yahoo беше, че вторите поставяха човешкия разсъдък над изкуствения. Когато логаритмите на Гугъл станаха по-усъвършенствани, категоризациите на Yahoo станаха ирелевантни ", написа в блога си Брукс. В най-хубавите си години групата е машина за наемане на работна ръка, като през 2007 година има над 14 000 чиновници.

Отвсякъде дебне неизгодно решение
" Отражението и въздействието на Yahoo върху Долината доста ще надживеят самата история на компанията. В продължение на години съзидателната просвета и водачите в компанията оставяха неизличима диря върху софтуерния бранш ", споделя пред LA Times Карл Гуардино, изпълнителен шеф на основаната в Сан Франциско Leadership Group.

Всъщност тъжният завършек на компанията 33 години след основаването й е изцяло оневинен съгласно законите на бизнеса. Групата несполучливо се опитваше да остане съответстваща, до момента в който огромен съперник се разрастваше пред нея. С навлизането само че Гугъл на интернет сцената, въздействието на Yahoo намаляваше с всяка минала година. Тук се включват и голям брой неправилни мениджърски решения. В софтуерните среди се майтапят, че в Yahoo умират положителните мениджърски репутации. В последните 15 години на групата първо беше Тери Семел, сполучлив предприемач от развлекателната промишленост, който се опита да усили личното наличие в компанията. След него се завърна съоснователят Джери Янг, чието само качествено решение беше да влага в китайския онлайн колос Alibaba. Последва Каръл Барц, почитан шеф от софтуерната промишленост, която също не способства за съживяването на групата. Но несъмнено най-трудна беше ролята на Мариса Майър, чиято известност от времето й в Гугъл даваше доста очаквания на чиновниците на Yahoo. В последна сметка се оказа, че на нея се пада достойнството да дръпне шалтера.

" Трудно е да си очевидец на края на една същинска сполучлива история от Долината. Но е и увещание, че хората, както и фирмите си имат витален цикъл ", добавя Гуардино.
Достатъчно е и да забележим и пропуснатите шансове на компанията. През 1998 година Yahoo отхвърли да купи Гугъл за 1 млн. $. Четири години по-късно, осъзнавайки грешката си, компанията се пробва да откупи търсачката против 3 милиарда $. Гугъл желае 5 милиарда $, само че Yahoo още веднъж отхвърля. През 2008 година Microsoft прави оферта за Yahoo на стойност 40 милиарда $, която онлайн колосът отхвърля. Освен добра илюстрация за динамичността във финансовите оценки на цифровите компании горната поредност от събития е и образец за това, което някои назовават липса на визия и добър мениджмънт, а други - добър/лош шанс.

Googirl
При идването й в Yahoo Майер наследява цялостна неразбория и също пада жертва на серията от неподходящи развития, които преследват онлайн платформата. В същото време мнозина специалисти и някогашни чиновници не крият неприязънта си към нея. Майър започва кариерата в Гугъл, където е едвам двадесети чиновник. Включва се в търсачката незабавно след завършването в " Станфорд " и остава там за 13 години, през които работи върху артикули като Gmail, търсачката и Гугъл Doodles. По време на конференцията Founders Forum London Майър наскоро съобщи, че с наслада се връща да употребява Gmail вместо Yahoo Mail. " Винаги е по-лесно да ползваш артикул, върху чийто дизайн си работил самичък ", заключи тя. Коментарът й провокира доста рецензии в обществените мрежи и тя бе принудена да се извини на екипа, работил върху цифровата пощенска кутия.
Една за всички, всички против една

За времето си в Yahoo Майър постоянно предизвикваше сходни спорни публични реакции. Целта на назначението й бе да пресъздаде културата на Yahoo от 90-те, да стабилизира бизнеса на компанията, да модернизира продуктите, както и да помогне на платформата да построи нов, съответстващ за XXI век имидж. В началото екипът я посрещна като избавител. Бяха окачвани нейни фотоси с надпис Hope (надежда) по сходство на президентската акция на Барак Обама от 2008 година Всичко беше доста друго осем години по-късно, когато Майър разкри информация за огромна хакерска офанзива, случила се по време на ръководството й през 2014 година Според формалния отчет над 500 млн. профили в Yahoo са били хакнати. Оказа се, че е имало и още един пробив. След тези пропуски бордът лиши годишиния бонус на Майър, а Verizon получи отстъпка 350 млн. $ в цената на договорката за придобиване. Най-оспорваното решение на Майър бе придобиването на Tumblr - обществената мрежа за обява на изображения и анимации. Покупката струваше 1.1 милиарда и се оказа неуспех - от 2014 година насам броят консуматори спада ежемесечно.

Бизнес с майка
В същото време не може да се каже, че ръководството на Майър нямаше и триумфи. Под нейно управление Yahoo се трансформира в една от трите цифрови компании с над 1 милиарда консуматори по света. Тя модернизира колоса посредством основаването на мобилни приложения, които привлякоха 650 млн. консуматори месечно. От стратегическа позиция Yahoo продаде над 150 от страничните си бизнеси, фокусирайки човешкия и финансовия си капитал в това, което прави най-добре - подбора на информация.

Майър бе и първият управител, който вкара отпуск по майчинство и бащинство за чиновниците на компанията. Въпреки това решение, от което са се възползвали над 2500 от чиновниците на Yahoo, Майър провокира сериозна рецензия поради прикриването на личната й бременност. Тя разкри, че ще стане майка едвам в шестия месец. В дните преди и след раждането на първото й дете Майър взе едвам 8 дни " ваканционен " отпуск и се завърна на работа съвсем незабавно, като в офиса я придружаваше бебето й. И в последна сметка тя не съумя да избави колоса, чиято гибел беше предстояща от всеки.Исках да възстановя културата на Yahoo от 90-те
" Капитал " се срещна с Майър в Лондон по време на AcelerateHER - сателитно събитие около предприемаческата конференция Founders Forum. Имахме опция да зададем единствено три въпроса:

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се справихте по време на ръководството си на Yahoo?
За мен беше изключително значимо да възстановя културата на Yahoo от 90-те години. Тенденцията в Силициевата котловина фирмите да дават среда, в която чиновниците им се забавляват, до момента в който работят, и изразите на креативност да се окуражават, потегля точно от Yahoo! и от основателите й Джери и Дейвид. Идеята, че корпоративната просвета и марката на една компания могат да значат освен това от просто бизнес, бе главен мотор в ранния триумф на Yahoo. Предизвикателството, пред което аз бях изправена, бе да съумея да стимулирам повече чиновници да вземат работата си на съществено, да идват по-често в офиса, вместо да работят от у дома, без това да афектира удоволетвореността им.

Защо избрахте да скриете личната си бременност, когато толкоз намерено подкрепяхте правото на дамите да си вземат отпуск по майчинство?
По юридически аргументи - в Америка отпускът по майчинство се води подобен по краткотрайна неработоспособност. Поради спецификата на ролята ми това означаваше, че ще би трябвало да назнача заместител, който трябваше да мине процедура по утвърждение от борда на шефовете. Счетох, че сега, в който бях бременна, Yahoo имаше потребност от водач. Не беше сполучлив миг, в който да напусна позицията си даже за малко.

Как се справяте с медийните и публични рецензии против вас?
Следвам съвета на близка другарка - не чета нищо, писано за мен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР