Ядрото на конституционния проект за реформа на съдебната система е

...
Ядрото на конституционния проект за реформа на съдебната система е
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ядрото на конституционния проект за реформа на съдебната система е одобрено

Ядрото на конституционния план за промяна на правосъдната система е утвърдено от Венецианската комисия. Важното е, че то получава поддръжка. Това казапред Българска национална телевизия правосъдният министър Атанас Славов.

" За най-ключовите промени в този парламентарен план - за разделянето на Висшия правосъден съвет на две: на Съвет за съдиите и Съвет за прокурорите, за достъпа на жителите до Конституционния съд, за отчетността на основния прокурор има утвърждение. За тази част законопроектът е добре стимулиран. Има проблем с претекстовете, само че в други елементи на плана, което е маркирано от Венецианската комисия ", изясни Славов.

" Ключово е, че се поддържа съотношението на професионална правосъдна квота по отношение на парламентарна квота във Висш съдебен съвет, тъй че там да има болшинство на съдии, определени от съдии. И да се откри баланс в Прокурорския съвет сред отчетност от една страна и риск от възможна политизация. "

" Другите елементи - за служебното държавно управление, за двойното поданство, във връзка с ролята на инспектората - там има разнообразни модели. Ще се търси консенсус по тях ", изясни правосъдният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР