Ядреното разоръжаване засега изглежда се отлагаПаритетът се запазваПрез 2018 година

...
Ядреното разоръжаване засега изглежда се отлагаПаритетът се запазваПрез 2018 година
Коментари Харесай

Ракети със страшни имена

Ядреното разоръжаване към този момент наподобява се отсрочва


Паритетът се резервира


 3031_2_198864 През 2018 година Русия се трансформира в един от най-важните играчи в международната конкуренция във въоръженията, тя показа свои оръжия от ново потомство, както и организира най-крупните военни учения в своята история.

Намерението на Съединени американски щати да се отдръпна от контракта за ракетите с дребен и междинен обхват в допълнение наелектризира ситуацията. Съвсем разумно Русия разгласи, че е тествала сполучливо новата си система „ Авангард ” – ракета, която развива хиперзвукова скорост от над 20 000 км/ч, която не може да бъде прехваната от в този момент съществуващите Противовъздушна отбрана системи. Програмата за въоръжение за 2018-2027 година планува да бъдат изхарчени 20 трилиона рубли (около 307 милиарда долара) за модернизиране и нови инфраструктурни планове.

Путин разгласи стратегия за увеличение на обсега на съществуващите въоръжения и за тествания на оръжие от ново потомство, способно да нанесе удар по всяка точка от земното кълбо.

През 2018 г приключи програмата за пусковите тествания на междуконтиненталната балистична ракета „ Сармат ”, създадена дружно с междуконтиненталната балистична ракета „ Войвода ” и способността им да придвижват повече нуклеарни бойни глави.

В Деня на Победата 9 май 2018 година публиката видя ракетния комплекс „ Кинжал ”, който стартира да се създава преди 20 години и също може да бъде екипиран с нуклеарни заряди.

Продължава работата над балистичната ракета с безграничен обхват, сравнима с параметрите на US ракетите „ Томахоук ”.

Неотдавна Държавният департамент на Съединени американски щати огласи информация за съкращаването на нуклеарните арсенали на Америка и Русия. Според данните Русия разполага с 527 носители – балистични ракети, тежки бомбардировачи и подводници – общо на въоръжение са 1444 бойни заряда. Съединени американски щати имат 652 носители с 1350 нуклеарни заряда. Заедно с запасите Русия има 779, а Съединени американски щати – 800 носители (виж графиката).

Съединени американски щати тестват „ Минитмън 3 “


 DF-SC-82-03570 В края на предходната година Военновъздушните сили на Съединени американски щати реализираха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Минитмън 3“ (Minuteman 3) без военен заряд. Тя беше изстреляна от военновъздушна база „Ванденбърг“ в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

Военновъздушни сили на Съединени американски щати обявиха, че ракетата била изстреляна за да бъде избрана точността и надеждността на тази система, както и че сходни тествания „нямат връзка с никакви действителни събития в света“.

Военновъздушни сили на Вашингтон допълват, че бойната глава на ракетата с блокове за самостоятелно ориентиране е достигнала избраната цел, само че детайлности не могат да бъдат огласени.

Военновъздушните сили на Съединени американски щати тестват ракетите „Минитмън“ посредством изстрелване от Калифорния по цел в Тихия океан.

През юли м. година над Пасифика преднамерено беше унищожена ракета заради неуточнена особеност при полета.
Американските междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране са от 70-те години на предишния век. На въоръжение Съединени американски щати имат междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране единствено от един вид – LGM-30G Minuteman-3. Всяка ракета има по един заряд W87 с мощ до 300 килотона (но може да носи до три бойни глави). Последната ракета от този вид е била създадена през 1978 година Тези ракети неведнъж са осъвременени, а срокът им за потребление изтича през 2030 година

Тризъбецът излетява от подводници

 30_8  30_trident
Вашингтон обнародва своята нова нуклеарна теория, една от основните оповестени задания на която е снабдяването на бойните блокове на балистичните ракети „ Трайдънт II ”, изстрелвани от подводници, с нови свръхточни бойни глави с дребна мощ, а също основаване на нова нуклеарна крилата ракета с огромен радиус и висока акуратност. Пентагонът декларира, че това му е належащо, с цел да компенсира превъзходството на руснаците в тактическото нуклеарно оръжие, което разрешавало на Москва да се надява, че тя, употребявайки директно на бойното поле нуклеарни муниции с дребна мощ, от една страна ще реализира военна победа на съответен спектакъл на военните дейности, само че въпреки това, ще съумее да избегне ескалацията на нуклеарен спор на световно равнище.

Военноморските сили на Съединени американски щати правят сполучливи тествания на междуконтиненталната балистична ракета „ Трайдънт -2 ” край крайбрежията на Калифорния.

При последните проби ракетата е била изстреляна от борда на атомната подводница „ Кентъки ” от клас „ Охайо ”. Посоката на нейния полет не се прецизира. Заради тестването са били променени трасетата на самолетите, идващи в Калифорния. „ Трайдънт-2 ” има обхват от 11 000 километра.

„ Рубеж “ не може да бъде засечена

 РС-26 има бърз старт – тя форсира за по-малко от 5 минути. РС-26 има бърз старт – тя форсира за по-малко от 5 минути.
Световните военни специалисти са удивени от най-новия съветски ракетен комплекс – междуконтиненталната балистична ракета РС-26 „Рубеж“.

Новата съветска ракета РС-26 лети по непрекъснато изменяща се траектория. Подобно оръжие няма в нито една друга войска. Забравете за системите за противоракетна защита. Пред РС-26 те са безсилни, споделят специалисти.

Руската ракета превъзхожда дори „ Топол-М ”. РС-26 лети със хиперзвукова скорост и непрекъснато маневрира. Гарантирано част от изстреляните ракети преодоляват системите за ПРО и доближават своите цели.

Произведената във Воткинския боен цех ракета е доста по-лека от своите предшественички с помощта на това, че е направена от високоустойчиви полимерни материали. Ракетата „ Ярс ” тежи 120 тона, до момента в който „ Рубеж ” е 80 тона, а общата мощ на четирите детайла на бойната глава е 1,2 мегатона.

Най-голямо безпокойствие у другите армии провокира фактът, че ракетата има далекобойност 11 000 км. Това значи, че може да поразява обекти на територията на Съединени американски щати. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по контрола на въоръженията Роуз Гьотемюлер прикани за стопански наказания против Русия поради хипотетично нарушение на контракта за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват.

Заедно с това РС-26 има бърз старт – тя форсира за по-малко от 5 минути. Наземните средства за локация на НАТО в Европа дори няма да съумеят да записват пуска. Ракетите са способни непрекъснато да сменят своята посока и височината на полета, тъй че противоракетната защита ще бъде оптимално затруднена.

Хиперзвуковата „ Авангард “


 30_avangard В края на предходната година съветското министерство на защитата реализира тествания на хиперзвуковата ракета „Авангард“, приключили с цялостен триумф и удостоверили всички нейни тактико-технически характерности. Това съобщи на държавно съвещание съветският президент Владимир Путин.

Путин уточни, че хиперзвуковата система „Авангард“ ще постъпи на въоръжение в съветските въоръжени сили още от 2019 година „ През 2019 година на въоръжение в съветската войска ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система „ Авангард ”, ще бъде разпрострат подобен полк в състава на Стратегическите ракетни войски“, сподели съветският президент.
Изпитанието било осъществено от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал. Кремъл съобщи, че ракетата сполучливо поразила задачата си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка (на разстояние от 6000 км).

Според съветското президентство Владимир Путин персонално е следил тестването на „Авангард“ от контролната зала на министерството на защитата.

Путин беше загатнал „ Авангард ” измежду поредност нови нуклеарни оръжия, показани от него през март, за които съобщи, че не могат да бъдат прехващани. По думите му „ Авангард ” може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. „ Движи се към задачата като астероид, като огнено кълбо ”, сподели Путин.

„ Сармат “ заменя „ Сатана “

 „ Сармат ” по време на церемониал на „ Червения площад ” „ Сармат ” по време на церемониал на „ Червения площад ”
Поостарялата съветска балистична ракета „Сатана“ излиза в пенсия. На нейно място идва „Сармат“, на запад към този момент я назовават „Сатана-2“.

Ракетата се създава от началото на този век, само че за пръв път е оповестена през 2014 година. Тя е по-тежка и способна от „Сатана“, тъй като може да носи 15 бойни глави с мощ от 350 килотона или 10 бойни глави с мощ към или над 1 мегатон.

”Сармат ” може да излети и единствено с една бойна глава, която обаче да е с мощ колкото на най-големите водородни бомби в историята на човечеството.

Ракетата може да носи 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорости сред 6 174 и 12 348 км/ч. Могат да имат тактическа нуклеарна бойна глава, която да подсигурява унищожаването на противоракетните комплекси на съперника.

Друго преимущество на ракетата е, че тя има безграничен обхват и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО отбрани и известителни системи са ситуирани на север, тъй като допускат нахлуване с ракети, прелитащи над Северния полюс. До в този момент това бе единствената опция, само че „ Сармат ” може да прелита над Южния полюс, като по този метод да прави изненадващи офанзиви над Съединени американски щати.

Освен това, посредством своята мощ, ракетата може да прави и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противопоставяне.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то ”Сармат ” се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата по този начин, че тя да не изисква градежа на нови силози, а да може да се настани в старите, заемани в този момент от „Сатана“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР