„Ядреното оръжие е страшно и може да нанесе невъобразими щети,

...
„Ядреното оръжие е страшно и може да нанесе невъобразими щети,
Коментари Харесай

Contra Magazin: Дайте атомни бомби на Иран и Саудитска Арабия, за да настъпи мир в Близкия Изток

„ Ядреното оръжие е ужасно и може да нанесе невъобразими вреди, обаче в него въпреки всичко има и нещо добро” - написа в Contra Magazin журналистът Марко Майер в материала си „ Atombomben für alle?” (Атомни бомби за всички?)

Ако Русия и Китай нямаха нуклеарни бомби, то американците и техните съдружници от дълго време щяха да нахлуят. Индия и Пакистан към този момент биха се раздрали без нуклеарни бомби и евентуално Израел към този момент нямаше да съществува без тези оръжия. Това сигурно са доводи, които приказват за изгодата от самото битие на тези бомби и ракети.

Точно в този момент, в хода на иранската рецесия, която още веднъж бе изострена от Съединени американски щати, би трябвало да кажем: По дяволите, Иран просто би трябвало да направи своите атомни бомби, а също и Саудитска Арабия. Тогава най-малкото можете да сте сигурни, че тези две страни ще оставят целия Близък Изток без конфликт, който в последна сметка може да докара до трета международна война.

Разбира се, може да се твърди, че към този момент (повече или по-малко) демократично определени водачи са се забъркали с атомни бомби и умишлено са унищожили почтени цивилни - за какво би трябвало всеки автократ и деспот да бъде по-придирчив? Е, вероятността за разполагане на нуклеарно оръжие ще докара до съответна реакция под формата на нуклеарни ракети на личната им земя, даже и горещите глави ги стопира нещо.

В този смисъл думата " нуклеарно оръжие за всички " би трябвало да звучи по целия свят. По този метод спорове като тези сред Индия и Пакистан или Индия и Китай ще се случват на доста лимитирано равнище - да вземем за пример като по-малки конфликти по границите. Големите военни акции ще станат малко евентуални. И даже американците към този момент не могат да нахлуят в никоя страна.

Един свят без нуклеарни оръжия би бил прекрасен, само че е химера. От друга страна, атомните бомби са предотвратили доста огромни войни. Не би трябвало ли всички страни да ги имат?

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР