Ядреният арсенал на Америка може да се доближава до най-слабата

...
Ядреният арсенал на Америка може да се доближава до най-слабата
Коментари Харесай

Newsweek: Ядреният арсенал на Америка може да се доближава до най-слабата си точка

Ядреният боеприпас на Америка може да се приближава до най-слабата си точка. Съединените щати би трябвало да обновят нуклеарния си боеприпас, с цел да могат вероятно да противодействат на Русия и Китай, написа, базирайки се на специалисти.

Но нуклеарните оръжия на Съединени американски щати са остарели. Изправени пред бързото развиване, което се случва в Китай и една по-агресивна, непредсказуема Русия, съществуват дълбоки опасения по отношение на това дали Съединени американски щати са насочили задоволително запаси за модернизиране на качествата си в точния момент, защото непредвидимо бъдеще дебне зад ъгъла.

„ Следващите пет години – може би по-малко от това – ще бъдат в действителност определящи “, сподели Хедър Уилямс, която управлява плана по нуклеарни въпроси и е старши помощник в мозъчния концерн Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Съединени американски щати заменят остарелите си Minuteman III със Sentinels, завършвайки огромен ремонт на наземните възпиращи средства, като в същото време заменят ветеранските подводници от клас Ohio за идния клас Columbia. Невидимият B-21 Raider е надъхан да навлезе като част от въздушния крайник на триадата с двоен потенциал, като в последна сметка измести тежките бомбардировачи B-2, а изтребителят F-35 към този момент е сертифициран да носи термоядрената гравитация B61-12 бомба.

Модернизацията идва внезапно, в края на живота на съществуващите оръжия. Докато специалистите упорстват, че Съединени американски щати постоянно ще поддържат непоколебимо нуклеарно въздържане, има все по-шумни опасения, че в случай че основните решения не се вземат бързо - и в случай че затрудненията затруднят последователното въвеждане на нови системи - нуклеарният боеприпас на Съединени американски щати може да бъде в несигурна позиция в един прясно рисков свят до началото на идващото десетилетие.

Съединени американски щати и в действителност НАТО са значително сигурни и обединени в нуклеарната си задача, сподели Уилямс пред Newsweek. Но мъглявата част идва, когато се гледа в бъдещето и сливането на политическата воля с модернизацията на нуклеарните оръжия. „ Ако в действителност желаеме да бъдем съществени в построяването на нуклеарен боеприпас за 21-ви век и да се конкурираме с нашите съперници, има в действителност огромни решения, които трябваше да вземем през вчерашния ден, само че не направихме “, сподели тя.

Едно от тези решения е да се подсигурява, че новите системи са подготвени в точния момент, а друго е политическа последователност и здрава визия за бъдещето на арсенала на Съединени американски щати без зигзаг в нуклеарната политика. И все по-голяма е нуждата от съгласувана тактика за въздържане на Русия, Китай и Северна Корея, както и за усмиряване на съдружниците, разчитащи на възпирането на Съединени американски щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР