Ядрени електроцентрали на Луната и Марс? Да, вече има такава

...
Ядрени електроцентрали на Луната и Марс? Да, вече има такава
Коментари Харесай

САЩ с амбиции за ядрени централи на Луната и Марс

Ядрени електроцентрали на Луната и Марс? Да, към този момент има такава концепция и тя идва от Съединени американски щати. Нещо повече - страната към този момент попита частния бранш за хрумвания и решения по какъв начин това може да бъде осъществено, написа Associated Press.

Американското министерство на енергетиката насочи публично искане за създаване на това, което управляващите назовават енергийна система на повърхностна, която би могла да разреши на хората да живеят дълго време в тежките условия на другите планети.

Идеите от частния бранш за създаване на реактор, който да работи отвън рамките на Земята, ще бъдат оценени от Националната лаборатория в Айдахо - изследователско оборудване в региона на нуклеарната енергетика, Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и НАСА.
 Международното съдействие в областта на нуклеарната енергетика доближи нов връх
Международното съдействие в областта на нуклеарната енергетика доближи нов връх

Във Франция беше сложено началото на сглобяването на интернационалния термоядрен пробен реактор ITER

Лабораторията е водеща в сферата в Съединени американски щати, изработвайки съвременни реактори, някои от тях микро реактори и други, които могат да работят без вода за изстудяване. А все още на Земята работят най-вече реактори, употребяващи вода за изстудяване.

" Малките нуклеарни реактори могат да обезпечат енергийната дарба, нужна за разнообразни задачи за галактически изследвания, които съставляват интерес за федералното държавно управление ", написа в известието на ведомството, оповестено този петък.

Департаментът по енергетика, НАСА и Battelle Energy Alliance - американският реализатор, който ръководи Националната лаборатория в Айдахо - възнамеряват да проведат техническа среща през август по отношение на упованията за програмата.
 Най-големите нуклеарни централи в света
Най-големите нуклеарни централи в света

Дебатът за бъдещето на нуклеарната енергетика е по-актуален от всеки път

Две етапи

Планът има две етапи. Първата е създаването на дизайн на реактора. Втората - построяването на тестови реактор. Във втората фаза се чака да бъде построен и още един реактор, който да бъде изпратен на Луната, като това ще изисква и създаване на система за полети, които могат да транспортират мощността до Луната. Целта е до края на 2026 година да бъдат подготвени и тестовият реактор, и системата за полети.

Реакторът би трябвало да може да генерира непрекъсната мощ на електрическа енергия от най-малко 10 киловата. Според американската администрация за енергийна информация междинният жилищен дом в Съединени американски щати употребява към 11 000 киловатчаса годишно. Според данни на министерството евентуално ще са нужни голям брой свързани реактори, тъй че да може да се отговори на потребностите от сила на Луната или Марс.

В допълнение - реакторът не може да тежи повече от 3 500 кг, би трябвало да може да работи в космоса, да работи най-вече самостоятелно и да бъде в употреба най-малко 10 години.

От министерството по енергетика обявиха, че реакторът би трябвало да бъде предопределен да подкрепя проучванията в южната полярна зона на Луната. Към момента съответен район на повърхността на Марс към момента не е разпознат.
 Америка губи галактическата конкуренция на 21 век
Америка губи галактическата конкуренция на 21 век

Тази конкуренция е доста по-важна - става въпрос за стопански напредък и национална сигурност

" Това може да задвижи или непосредствено да даде началото на интернационална галактическа конкуренция за създаване и внедряване на нови типове реактори, изискващи мощно обогатен уран ", разяснява Едвин Лиман, шеф по сигурност на нуклеарната сила в Union of Concerned Scientists.

Властите настояват, че потреблението на нуклеарен реактор на Луната би било първа стъпка към построяването на модифицирана версия, която да работи в другите условия, открити на Марс.

" Националната лаборатория в Айдахо играе централна роля в подчертаването на световното водачество на Съединени американски щати в нуклеарните нововъведения. Перспективата за разполагане на модернизиран реактор на лунната повърхнина е толкоз вълнуваща, колкото и предизвикателна ", разяснява Джон Вагнер - асоцииран шеф на дирекция " Ядрена просвета и технологии " от енергийното министерството на Съединени американски щати.
 Човечеството е по-близо отвсякога до основаването на безкрайна чиста сила
Човечеството е по-близо отвсякога до основаването на безкрайна чиста сила

Светият граал на чистата сила, сребърният патрон против световно затопляне
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР