Ядрената война между Русия и САЩ може да започне в

...
Ядрената война между Русия и САЩ може да започне в
Коментари Харесай

Академик огласи сценариите за начало на ядрена война между САЩ и Русия

Ядрената война сред Русия и Съединени американски щати може да стартира в два най-вероятни сюжета. Те са разказани от ръководителя на Центъра за интернационална сигурност на ИМЕМО на РАН учен Алексей Арбатов, написа pogled.info.

Алексей Арбатов счита, че никоя от страните евентуално няма да се съгласи на умишлен спор с потреблението на нуклеарно оръжие, защото има схващане, че е невероятно да се завоюва такава война.

Въпреки това, заплахата от спор заради инцидентна техническа нередовност не може да бъде изключена. Ако вследствие на това системите за предизвестие за ракетни офанзиви сработят внезапно по простъпка и някоя от страните реагира на подправената паника с действителен удар, е изцяло допустимо да стартира пълномащабна нуклеарна война. Нещо повече, освен техническа нередовност, само че и провокация на терористи може да докара до това.

Също по този начин, не би трябвало да се изключва вероятността от нуклеарна война заради ескалация на местен спор, в който двете страни се сблъскват, в световен.

“Страната, която стартира да губи, може да вземе решение за лимитирана приложимост на нуклеарни оръжия, с цел да спре спора, да извърши по този начин наречената деескалация.

Но в отговор на тази приложимост, другата страна също ще употребява нуклеарно оръжие и по този начин обменът на офанзиви ще се усили по стълбите на ескалация: първо с равнището на тактически, по-късно междинен обхват и по-късно стратегически”, изясни специалистът.

Според него прекратяването на ДРСМО единствено усилва тези опасности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР