Ядрената мафия избягва темата за отпадъците, защото тя е изключително

...
Ядрената мафия избягва темата за отпадъците, защото тя е изключително
Коментари Харесай

Никой политик не обелва и дума колко ще струва задължителното ядрено хранилище за Белене

Ядрената мафия заобикаля тематиката за отпадъците, тъй като тя е извънредно скъпа и трансформира популистката концепция за евтиния ток от нуклеарни централи. Това съобщи енергийният специалист Тодор Тодоров от неправителственото съдружие " За Земята " в диалог с Actualno.com.
Тодоров подсети, че според европейското законодателство, в случай че решим да строим АЕЦ " Белене ", ще би трябвало да построим и нуклеарно вместилище – за високо радиоактивни боклуци и за отработено нуклеарно гориво. Според него, такова вместилище ще коства 3-4 милиарда евро , като той базира оценката си на сходен план във Финландия.
Енергийният специалист посочи, че в изследването за плана " Белене " от 1990 година " АЕЦ " Белене ": Изследвания и мнения на Българска академия на науките " е потвърдено, че липсва подобаваща геология за градеж на такова вместилище, поради неспособност да бъдат покрити критерии като издръжливост на скалите .
Дали при дефинитивно утвърждение от българското държавно управление на плана би могло той да бъде спрян поради Румъния или Европейски Съюз? По думите на Тодоров, това е доста малко евентуално, макар че България е страна по интернационалните контракти в региона на нуклеарната енергетика, които вменяват избрани условия – да вземем за пример Виенската спогодба, съгласно която нашата страна е заложила финансов най-малко на сигурност при нуклеарен случай от единствено 49,1 млн. евро! За съпоставяне, бразилецът Неймар беше трансфериран от Барселона в ПСЖ за 222 млн. евро. Има мълчешком съглашение сред България и Румъния на публично равнище, не като общност – ние не протестираме против АЕЦ " Черна вода ", а те – против АЕЦ " Козлодуй ", сподели енергийният специалист.
Може би държавното управление се е договорило за продължение на строителството на " Белене ", изрази безпокойство Тодоров, който беше безапелационен – не би трябвало да се не помни, че сегашният отчет на Българска академия на науките е част от правенето на по-широка енергийна тактика. Ако в тази тактика има още два реактора, това ще промени радикално енергийният микс на страната т.е. ще има продължаваща война против актуалните технологии, против ВЕИ-тата и залагането на монополи без концентрация, без достъп на хората до енергийна самостоятелност, акцентира енергийният специалист.
Какви са разновидностите да използваме площадката на Белене за нещо друго, а не за АЕЦ – прочетете в Expert.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР