Ядрената енергетика в Украйна е в изключително плачевно състояние. Много

...
Ядрената енергетика в Украйна е в изключително плачевно състояние. Много
Коментари Харесай

Бомба със закъснител. Каква тайна крият САЩ за Запорожката АЕЦ

Ядрената енергетика в Украйна е в извънредно плачевно положение. Много системи са остарели, няма средства за замяна на остарели енергоблокове с нови. И няма експерти, които да обслужват всичко това.

Разбираемо е, оборудването е руско. А научните връзки с Русия, които съществуваха преди, са прекратени по известни аргументи. Европа, на която толкоз доста разчита Киев, сама търси по какъв начин да реши казуса с нуклеарните боклуци. Нещо обаче подсказва, че към този момент са го намерили. Но какво би трябвало да създадем, с цел да не се стигне до втора нуклеарна злополука?

Тази година се навършват 37 години от нещастието в атомната електроцентрала в Чернобил. Това се трансформира в една от най-големите породени от индивида произшествия в света.

След повредата пожарът в реактора не можа да бъде сподавен още 10 дни. За задачата бяха привлечени от 600 до 800 хиляди поданици на Съветския съюз. От 4 до 10 хиляди след бедствието са починали от директните или косвени последствия от детонацията.

Връщайки се към нашите дни. Украински националисти не престават да обстрелват Запорожката атомна електроцентрала. Станцията се намира на територията на Русия, от март предходната година се управлява от нашите въоръжени сили.

Наскоро имаше друга офанзива от украински дронове. Взривната вълна е развалила стъклата на машинната зала на четвърти енергоблок. Въпросът е много сериозен. Наистина ли украинското управление не осъзнава до какво могат да доведат сходни дейности?

Водещата на „ Първи съветски “ Елена Афонина разиска тази тематика с Владимир Кузнецов, лекар на техническите науки, професор, някогашен началник на инспекцията по нуклеарна радиационна сигурност на Госатомнадзор на Съюз на съветските социалистически републики, в предаването „ Ние сме в течение “.

Дълго ще разнищваме следствията

Елена Афонина: Благодаря ви, че се съгласихте да приказваме за това и за това, което се случва в Запорожката АЕЦ. Колко рискова е обстановката към нея в този момент?

Владимир Кузнецов : Проблемите започнаха още през март 2022 година, когато беше обстрелян образователен център. И пълномащабният симулатор, който е на гарата, престана да съществува.

Затова Русия постъпи вярно, като окупира Запорожката АЕЦ, защото тази централа е в извънредно окаяно положение.

Първият енергоблок е пуснат през 1984 година, още преди повредата в Чернобил. От 2000-те години до през днешния ден Украйна на практика не е вложила никакви финансови запаси в своята рационализация и рационализация на станцията.

Сроковете за ремонт са съкратени. Персоналът ставаше все по-зле и по-зле. На гарата непрекъснато възникваха изключителни обстановки, което докара до избрани последици. Слава Богу, няма радиоактивни излъчвания.

Освен шест енергоблока има и вместилище за отработено нуклеарно гориво. Това е горивото, създадено по едно и също време от 15 енергоблока на украинските атомни електроцентрали.

Многократно е бомбардирана от Украйна. През септември предходната година ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси посети станцията. Той гледа всичко, като че ли нищо не се случваше. Стоя два часа на гарата и си потегли, оставяйки своите, извинете, лакеи.

От 13-те членове на експертната група 10 са представители на страни, които нямат нуклеарна сила. Какво да кажем в такава обстановка?

Съединени американски щати мълчат цяла година. И внезапно се загрижиха, че са оставили секретна информация в станцията? Е, какво може да е секретна информация?

Ядреното гориво, на което мина ЗАЕЦ, беше напълно копирано от нашето нуклеарно гориво от Westinghouse непосредствено от Швеция.

Имаше още тригодишен ресурс от тази, извинете, американска подигравка, която ни уредиха на гарата. Още повече, че горивото, което към този момент е разтоварено от реакторите, е огромна тягост за нас. Ще би трябвало някак си да го изхвърлим, само че към този момент не сме подготвени за това.

Това са големи финансови вложения. Русия ще се оправи, несъмнено. Но имаме доста време, с цел да разплитаме следствията от това, което американците оставиха след себе си.

Възможно е шестте енергоблока, които са разполагаем на станцията, да бъдат трансферирани към съветските стандарти единствено до 2030 година Въпреки обстоятелството, че цялата им нормативна база не е украинска. Това е нашата нормативна база.

Просто Украйна наруши всички съглашения за архитектурен контрол, за теоретичен контрол и за контрол на реакторни съоръжения. А Русия загуби опцията да получава информация за положението на украинската нуклеарна енергетика. И в този момент тези експерти, които останаха на станцията, ще се занимават с това.

Аналог на станцията Запорожие е АЕЦ Балаково. Пуснат е към същата година, само че работата там е приключена преди пет години. А в Украйна още даже не са почнали.

През 2015 година написах публикация, тя беше преведена на британски и тиражирана на Запад. За безобразията, които се случват в нуклеарната енергетика на Украйна. Бях шеф на Инспекцията по нуклеарна радиационна сигурност на Госатомнадзор на Съюз на съветските социалистически републики. Бил съм неведнъж в ЗАЕЦ и познавам този проблем от първа ръка.

Ситуацията с сигурността на атомните електроцентрали в Украйна

Украинският Енергоатом и американската Holtec International подписаха съглашение за построяването в Украйна на до 20 атомни енергоблока с реактори CMP-160. Моля коментирайте.

— Да, това са модулни реактори с дребна мощ от порядъка на 50-60 мегавата. Но съглашението, което подписаха, несъмнено, е нелепост. Никой няма да го направи.

Компанията, която подписа това съглашение, се задължи да съобщи до ключ хранилището в атомната електроцентрала в Чернобил за приемане на радиоактивни боклуци от нуклеарни блокове в Украйна.

Но въпросът не беше доведен до край. Фирмата в никакъв случай не се е занимавала с планиране, създаване и още повече употреба и създаване на сходни съоръжения.

Това е игра. Трябва да им се покаже, че Украйна е в положение да приготви уреди за произвеждане на лично нуклеарно гориво. И това съглашение за модулни реактори не е нищо повече от пиар. Нищо от това няма да бъде направено.

В Украйна има уреди, които би трябвало да бъдат приключени. Това е тяхната задача. Но те няма да го създадат. Няма експерти.

Единствената организация, която създава действен личен състав за украинските станции, е Одеският политехнически университет. Какво вършат те в този момент? Кавин. И не могат да създават експерти.

Когато настъпи колапсът на Чернобил, тези експерти бяха отведени в чернобилската станция. А преди този момент се образува от студенти и инженери, приключили Московския енергиен институт.

И аз съм го приключил. И аз работих в атомната електроцентрала в Чернобил седем години, тъй че познавам този проблем. Физически няма хора, които да вдигнат украинската енергетика от колене. Дай Боже нищо да не се случи на тези енергоблокове.

Ситуацията със сигурността в украинските АЕЦ се утежнява. Но на Европейски Съюз не му пука. Нито на германци, нито на поляци. Полша се нуждае от електричество. Тук карат атомните електроцентрали Ривне и Хмелницки. Електропроводи -750 kW се карат към Полша. А на поляците не им пука какво става в самата Украйна.

До какво може да докара това положение на нещата в украинската нуклеарна промишленост?

Вече знаете за Чернобил. Познавам и 16 май. Този пушек, който показахте над реактора - всичко го засякох. И прекарах два месеца там като част от нуклеарния контрол. Знам какво е.

Руският мужик издигна саркофаг шест месеца по-късно. Да, доста мъчно, с преоблъчване на личния състав, със смъртни случаи вследствие на всичко това. Но той го направи.

А погледнете какво се случва във Фукушима. Минаха 12 години, а нещата към момента са там. Те са радиоактивни боклуци, които Гроси е разрешил и възнамеряват да изхвърлят в Тихия океан. Не ни се коства доста.

Защо не реагираме на това? До какво може да докара това? Китай и Южна Корея реагират. Но доста мудно.

А трябваше да има реакция на Япония, с цел да не могат даже дума да кажат! Да изхвърлят радиоактивните си боклуци в океаните! Това си е техен проблем. Нека го сърбат с цялостна лъжица.

Съветският съюз заплати скъпо за грешките

Владимир Михайлович, в този момент от време на време се връщате към събитията отпреди 37 години. Кажете ми апелирам. Тук снимахме сериала " Чернобил ". Говорихме за абсурда, който избухна към личността на режисьора и продуцента, основния артист в този сериал, Данила Козловски. Между другото сниман с национални пари. Кажете отговорен ли е първият и единствен президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов за случилото се?

- Колосална виновност. Основно. През 1979 година става повреда в атомна електроцентрала на остров Три Майл в Съединени американски щати. И някогашният президент на Америка Джими Картър дойде на втория ден. Той беше на гарата и видя всичко. Той прикани популацията да не се паникьосва.

Но Горбачов в никакъв случай не го направи. Това го характеризира като водач. Горкият страхливец! Въпреки че не приказват неприятно за мъртвите...

Самата руска система способства за това. Предвестник на повредата в Чернобил беше случаят в Ленинградската атомна електроцентрала през 1975 година

Работя на станцията от 1979 година и не знаех за тази повреда в Ленинградската. Беше сходно на Чернобил. Но с по-малки последици за популацията и околната среда. Всичко се премълчаваше, всичко се пазеше в загадка.

И за тези повреди, които бяха в Чернобил... Те се пробваха да го изстискат. Бившият шеф на атомната електроцентрала в Чернобил Виктор Брюханов получи " 10 " за тази работа.

Бившият ми началник Анатолий Степанович Дятлов се занимаваше с нуклеарна енергетика. Но Брюханов - не, не. Той даже нямаше главно атомно обучение. Фактът, че всичко се даваше прекомерно елементарно и докара до това...

Имаше повреди, свързани с топенето на дейната зона. Блокове стояха една година. Но по-късно, посредством финансови инжекции и преквалификация на личния състав, тези повреди последователно дадоха все по-малко последици. Блоковете бяха пуснати още веднъж в употреба.

Чернобилската станция е пропуснат от Бога план. Проектът е ковчег, безусловно. Ковчег навън. 190 тона нуклеарно гориво. Именно тази обстановка докара до обстоятелството, че те стопираха да приказват за нуклеарната сила. Твърде привикнали с повреди, които елементарно се отстраняваха.

Причината за случилото се са както недостатъци в дизайна, по този начин и дефекти в дизайна на нуклеарен реактор. Дори не знаехме за тях. Въпреки че работеха като оператори. Никой не даде информация, че е невероятно да се работи на избрани мощности и да се нарушават софтуерните разпореждания.

А би трябвало да го знаете като Библията. Събуждайки се през нощта, както сподели Анатолий Степанович Дятлов, би трябвало да се рецитира наизуст написаното там. Но в случай че даже и личният състав не може да си го показа!..

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР