Ядрената енергетика покрива почти 75% от потреблението на електричество във

...
Ядрената енергетика покрива почти 75% от потреблението на електричество във
Коментари Харесай

Все още чистят лабораторията на жената, без която днес светът нямаше да има ядрена енергетика

Ядрената енергетика покрива съвсем 75% от потреблението на електричество във Франция. За съпоставяне - в Съединени американски щати нуклеарните мощности съставляват 20% от потреблението. До ден сегашен обаче човечеството не е измислило трайно решение за съхранението на най-опасния боклук в света.

Във Франция има 906 площадки за предпазване на нуклеарните боклуци. Такава има даже в Аркьои - област, намираща се единствено на 3,5 километра от центъра на Париж. По-малко " мръсните " боклуци пък се до надземно вместилище в Североизточна Франция.

И в случай че интервалът за полуразпад на радий 226 е 1620 години, то в лабораторията на Мария Кюри има следи от изотоп на уран, чийто интервал на полуразпад е 4,5 милиарда години (уран 238).

" Френската нуклеарна промишленост е като аероплан, който излетя, само че няма писта за кацане. " Думите са на Яник Русле - прокурист на неправителствена екологична организация " Грийнпийс " за Франция.

Основната постройка на лабораторията на Мария Склодовска Кюри е покрита с мъртви лози. А стените, гледащи към шумното четирилентово авеню, са магнит за уличните художници на графити.

Според управляващите множеството източници на радиация са отстранени още през 1922 година. Те признават обаче, че това надалеч не е задоволително и има още доста какво да се направи.

Според проучване от 1997 година пешеходците и жителите в жилищата, намиращи се на метри от стената на постройката на лабораторията, не са изложени на радиоактивно излъчване. Други пък настояват, че мястото остава рисково.

През 2010 година тематиката още веднъж влиза на дневния ред. " Събуждащото позвъняване " идва, когато крадци нахлуват и открадват медно окабеляване от лабораторията. Тогава служителите на реда, които влизат, сходно на натрапниците рискуват да бъдат облъчени, тъй като влизат без защитна облекла. Това провокира митинги от полицейските синдикати.

Почистването до момента коства към 10 милиона евро, изяснява кметът на Аркьои Кристиан Метейри. Според него обаче окончателната сметка ще бъде много по-солена, защото постройките се демонтират, с цел да може обектът да бъде измит през идващите години.

" Най-накрая реализираме прогрес, само че това става в действителност постепенно ", споделя кметът.

Самият развой по обезопасяване е доста сложен, тъй като множеството от учените, които са работили в лабораторията, от дълго време са мъртви. Самата Кюри почива година, откакто се отравя от мощната радиация.

Правителствената организация, която следи радиоактивните боклуци - Andra - повече от десетилетия единствено разказва в каталози това, което е намерено в лабораторията на учената. Лъченията били на всички места - документи, всевъзможни повърхности и даже почвата, в която били засадени растения.

" Самата работа там е доста разпокъсана. Това в допълнение усложнява процеса ", споделя служителят към локалната община Фабиен Хуберт, който дава отговор за отпадъците, които не са от реакторите на централите.
 Снимка 442747
Източник:

Мария Кюри и нейният брачен партньор Пиер имат голям принос за развиването на нуклеарната физика. Всъщност те основават този клон в науката. Двамата изследват и разказват по какъв начин химичният детайл радий отделя непрестанно топлота и свети в тъмното. Техните писания са съсредоточени и върху урана, който след това става главен за развиването на нуклеарната енергетика.

Мария Кюри е първата жена, спечелила Нобелова награда; първата жена, спечелила две Нобелови награди; единственият човек, спечелил две Нобелови награди в две разнообразни области на науката. (Лайнъс Полинг също има две Нобелови награди, само че едната от тях е за мир.) През 1903 година тя и брачният партньор ѝ Пиер получават оценката за физика, а през 1911 година тя еднолично получава премията за достижения в областта на химията.

Благодарение на дейната научна и пробна активност е открит методът на лекуване посредством лъчетерапия. Нейният принос за потреблението на рентгеновите лъчи е главен.

Откритията, които Мария и Пиер вършат, разумно са и в основата на нуклеарната енергетика - браншът, който съгласно мнозина създава най-чистата електрическа енергия в света.

" Изследванията и достиженията на Кюри с радий бяха голямо изобретение. Въпреки това радиоактивността е нож с две остриета ", споделя още Метейри.
 Защо светът има потребност от повече нуклеарни мощности?
Защо светът има потребност от повече нуклеарни мощности?

Над 20 нови нуклеарни реактора би трябвало да бъдат пуснати преди 2020 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР