Ядрената енергетика отдавна се рекламира като обещаваща и надеждна форма

...
Ядрената енергетика отдавна се рекламира като обещаваща и надеждна форма
Коментари Харесай

Дилемата за нарастващото количество на ядрените отпадъци

Ядрената енергетика от дълго време се популяризира като обещаваща и надеждна форма за произвеждане на сила в действителността на задълбочаващите се климатични проблеми и прехода към декарбонизирана международна стопанска система. И това е реалност - нуклеарната сила е ефикасна, сигурна и има нулеви излъчвания на въглерод. Всъщност някои страни, най-много Китай, включиха нуклеарната сила като съществена част от националния си проект за понижаване на въглеродния отпечатък. Но има и някои съществени дефекти. Двете най-големи терзания - повредите и съхранението на нуклеарните боклуци.

Периодът на полуразпад на нуклеарното гориво може да продължи хиляди години, което наред с терзанията от нова повреда обрисува ужасяващи сюжети необятно в публичното въображение. Най-тежките нуклеарни рецесии - " Чернобил " и във Фукушима - втората, от които към момента прекомерно прясна в публичното схващане, повлияха извънредно отрицателно на промишлеността за милиарди. И страховете са изцяло оправдани - разбираемо е хората да не желаят нуклеарни реактори в задния си двор, откъдето продажбата на другояче чистата сила става все по-трудна.

" Всички сме гледали " Семейство Симпсън " и избираме нашите риби да бъдат единствено с по две очи, благодаря ", написа отрасловият създател на платформата Oil Price Хейли Заремба.
 Най-старата нуклеарна електроцентрала в света, която към момента действа
Най-старата нуклеарна електроцентрала в света, която към момента действа

Ядрените мощности оперират от 1 септември 1969 година

Факти - нуклеарните бедствия са извънредно редки, а секторът, който продължава да се развива бурно в областта на сигурността, в действителност е доста по-безопасен, в сравнение с си показват хората, които не са се уведомили вярно или задоволително. Недостатъците обаче все по-често надвиват в публичното мнение и към този момент би трябвало да се преглеждат като световни и доста обилни.

Един от тези дефекти е извънредно високата цена на нуклеарната сила. Преди месец отчетът за положението на промишлеността в света (World Nuclear Industry Status Report) сподели шокираща статистика. Оказва се че в този момент нуклеарната сила е станала най-скъпата форма на произвеждане на електрическа енергия в света, с едно само изключение - газовите централи. Тези данни свариха доста анализатори неподготвени.

Другият доста значим въпрос е обвързван с нуклеарните боклуци. Въпреки че развиването на технологиите води до потреблението на по-малки количества гориво, по света радиоактивните боклуци се натрупват и ръководството им е голям разход. Това, което прави въпросът извънредно значим, са рисковете за публичното здраве и природата (чиито мащаби могат да бъдат леко казано катастрофални), в случай че не се работи по подобаващ метод. Отпадъци са доста по-опасни от самото гориво, което влиза в реакторите. По-специално - уранът и плутонийът, които са мощно радиоактивни, а интервалът им на полуразпад ще " надживее " всички нас сигурно.
 По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?
По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?

Ядрената енергетика би трябвало да бъде в сърцето на прехода към чиста сила

Напоследък разнообразни страни по света с развита нуклеарна промишленост търсят по този начин наречените " места за дефинитивно изхвърляне " на своите нуклеарни боклуци. Този развой се състои от няколко стъпки. Първо радиоактивните боклуци се трансформират във тип стъкло посредством развой, прочут като витрификация. След това продуктът се съхранява в съдове от неръждаема стомана, които ще се държат в басейн, с цел да поддържат ниска температура. Накрая отпадъците се трансферират в последното място " за отмора " надълбоко подземен - вместилище, където остават необезпокоявани, до момента в който количеството на радиоактивността им намалее до равнище, че с тях може да се работи безвредно - интервал от 1 000 до 100 000 години.

Към днешна дата никоя страна не разполага с подобен краен обект, само че няколко страни работят по създаването на такива. " Финландия и Швеция са избрали места за строителство и се чака Финландия да стартира строителството при започване на 2020-те. Франция към момента организира подземни изследвания, до момента в който Швейцария, Китай и Канада проучват изкопните проби. Белгия и Германия са почти на същия стадий като Япония ", написа Japan Times.

На какъв стадий е Япония? Според обявата на Japan Times планирането на построяването на складове в страната е затънало в несъгласия. До преди девет години нуклеарната сила представляваше съществена част от енергийния микс на Япония. След повредата във Фукушима през 2011 година публичното въодушевление по отношение на нуклеарната промишленост става извънредно неприятно. Това неодобрение и съмнение неотдавна доближиха и до остров Хокайдо, където се открива подземният проучвателен център в града Хоронобе. Центърът " организира проучвания и разработки за методите за неутрализиране на радиоактивни боклуци на високо равнище " и изследва опциите за избора на място за дефинитивно изхвърляне на отпадъците.

" Бедните градове са кандидатствали да бъдат новия дом на нуклеарното неутрализиране, само че в някои случаи това е в несъгласие с директните стремежи на жителите, които два пъти са виждали ужасяващите резултати от лъчева болест в историята на своята нация - веднъж от нуклеарната бомбардировка на Хирошима и Нагасаки и един път от злополуката в електроцентрала във Фукушима, провокирана от мощно земетресение ", написа Заремба.

Спорът в Япония е директно обвързван със характерната история на нацията в бранша. Но сигурно този спор е част от световен проблем. Подобни планове за складове покриват едни от най-стриктните критерии за сигурност в света (разглеждат се доста сюжети, в това число и апокалиптични такива - хранилищата би трябвало да се отбелязват като мощно радиоактивни и рискови, тъй че да не бъдат отваряни от бъдещи генерации при смяна на граници на страни или зараждането на нови човешки цивилизации например). Въпреки това нуклеарните боклуци съставляват заплаха освен за нас самите, само че и за безчет генерации напред. Поради това през днешния ден просто не можем да бъдем пренебрежителни по отношение на " лъчащите " боклуци и тяхното ръководство. Всъщност съществуват и хрумвания за изнасяне на нуклеарни боклуци отвън рамките на Земята - в Космоса.

Намирането на място за извънредно депозиране на нуклеарни боклуци, които към този момент са изведени от предишните генерации и които занапред следва да се създават, не може и не би трябвало да бъде преждевременно. Това решение също по този начин не може да бъде наложено на тези, които не го желаят, само че и нямат силата да го откажат. Обектите за дефинитивно изхвърляне на нуклеарните боклуци сигурно са крачка напред, само че, както към този момент стана ясно от опита на Япония, те могат да се възприемат и като неверно решение.
 Глобалната нуклеарна енергетика доближи 30-годишно дъно
Глобалната нуклеарна енергетика доближи 30-годишно дъно

Към юли 2020 година в света работят към 408 нуклеарни реактора в 31 страни

В началото на 2019 година изследване, поръчано от GreenPeace, също сигнализира, че непрестанно растящите планини от нуклеарни боклуци могат да изправят света пред " световна рецесия ", защото отработените горива остават рисково радиоактивни в продължение на хиляди години.

Анализът съставлява общ обзор на оборудванията за предпазване на нуклеарни боклуци в седем страни - Франция, Съединени американски щати, Белгия, Япония, Швеция, Финландия и Англия, като няколко от оборудванията за боклуци на тези страни са към този момент " съвсем наситени ".

" В момента има световни ресурси от към четвърт милион тона мощно радиоактивно отработено гориво в към 14 страни. По-голямата част от това гориво се съхранява в охлаждащи басейни на реакторните площадки, които нямат добра отбрана като вторично задържане и са уязвими от загуба на изстудяване, а в доста случаи липсва и самостоятелна аварийна мощ, която да поддържа охлаждането ", написа в отчета.
 Китай ще изпревари Съединени американски щати като максимален производител на нуклеарна сила. И това може да стане по-скоро от предстоящото
Китай ще изпревари Съединени американски щати като максимален производител на нуклеарна сила

Липсата на нови планове в Съединени американски щати, Япония и Европа дава зелена светлина на Пекин и Москва
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР