Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за партньорство

...
Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за партньорство
Коментари Харесай

Борисов: Тръмп разбра, че сме партньори за пример

Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за партньорство сред Съединени американски щати и България. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с специалисти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати, оповестиха от държавната осведомителна работа.

„ Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме извънредно лоялни и положителни сътрудници за образец. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подкрепят за същинската диверсификация на целия район. И трето - че нуклеарната енергетика не би трябвало да живее под някакви канони, изключително когато приказваме за зелени сили, непорочност на въздуха, качество на живот “, добави още министър председателят. На диалога участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Делегацията от енергийни специалисти от Съединени американски щати дойде у нас в осъществяване на договореностите, реализирани в границите на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 година във Вашингтон.

„ Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, изключително в този момент, когато Европейска комисия приема проекта за „ Зелена Европа “. Така че „ Белене “ и „ Козлодуй “ стават две извънредно значими площадки освен за диверсификацията, само че и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години “, акцентира министър-председателят Борисов пред енергийните специалисти от Съединени американски щати. Премиерът добави, че тезите си по въпроса е защитил пред цялото управление на Съединени американски щати по време на формалното си посещаване в Белия дом - пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов посочи още, че съдействието със Съединени американски щати ще способства за подсилване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ при преференциални за страната ни условия.

„ Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развиване на партньорството сред двете страни “, означи министър-председателят пред американските специалисти. Премиерът Борисов подчертава, че за България нуклеарната енергетика играе значима роля за гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Ан Гензър подчертава върху доста положителната среща, която министър председателят Борисов е провел с президента Тръмп. „ Хората във Вашингтон още приказват за нея. Изглежда доста сте ги впечатлили. Моят шеф Кристофър Форд, с който се срещнахте, също има доста положителни усещания “, добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните специалисти от Съединени американски щати посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на визитата им у нас е да се срещнат с елементи от работата на енергийните предприятия в България. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова показа на делегацията в понеделник техническите параметри на плана АЕЦ „ Белене “ и акцентира опита на страната ни в областта на нуклеарната енергетика с сполучливото ръководство на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на сигурност.

През идващите дни американските специалисти ще посетят Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и АЕЦ „ Козлодуй “.
По време на срещата с премиера Борисов бе изтъкнато, че енергийният бранш дава необятно поле за съдействие сред България и Съединени американски щати. В диалога бе подложен акцент върху сполучливото партньорство сред двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните запаси. През актуалната година страната ни за първи път осъществя доставки на полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати. Отбелязан бе и напредъкът по построяването на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР