Ядосва ни с ниската си скорост и треперим, че всеки

...
Ядосва ни с ниската си скорост и треперим, че всеки
Коментари Харесай

Прогноза: През 2028 г. твърдите дискове ще изчезнат

Ядосва ни с ниската си скорост и треперим, че всеки момент може да откаже, само че въпреки всичко му поверяваме най-ценното - що е то? Механичните твърди дискове са непрекъснато наличие в компютърните конфигурации към този момент близо 4 десетилетия, само че след 5 години е прекомерно евентуално да изчезнат - прогнозата е на компанията за предпазване на данни Pure Storage.

Очакванията ѝ са към 2028 година цената на флаш-базираните памети да падне още и това, в композиция със скъпото електричество, да откаже дори бизнес потребителите от концепцията да завъртат железни чаркове със 7200 оборота в минута, с цел да съхраняват данните си на тях.
 Технология на Toshiba предсказва повреди на твърдия диск
Технология на Toshiba предсказва повреди на твърдия диск

Анализът на над 750 параметъра ще помогне изключително доста за администриране на преносими компютри в корпоративна среда

Контекст : На терена на съхранението на данни факторите за триумф са разнообразни и сложни за съчетание - най-много надеждност, цена, скорост. Твърдите дискове записват на магнитен принцип информацията, като това е остаряла, само че и добре изпитана технология. Тя разчита на точно синхронизирани механични детайли, които обаче лимитират оптималната скорост на запис и достъп, а също така и се износват с времето.

SSD дисковете употребяват флаш памет, която е неведнъж по-бърза и изисква по-малко сила. Първоначално обаче този вид предпазване на данни беше доста по-скъп и имаше терзания за надеждността - информацията от дефектирал машинален диск има по-голям късмет да бъде " избавена " (макар и в границите на нелека и постоянно много скъпа процедура), в сравнение с, в случай че казусът е с флаш памет. В наши дни цените към този момент са сравними дори при по-големите размери, а потребният живот на SSD нормално е по-дълъг спрямо по-старата технология.
 Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта
Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта

Новите оптични дискове се отличават с по-ниска стойност на съхранението, спрямо магнитната лента при съпоставими размери на носителите и при по-висока скорост на достъпа

Все още обаче огромните облачни играчи като Гугъл, Microsoft и Amazon не са се трансферирали напълно.

Детайли : Според вицепрезидента на Pure Storage Шон Роузмерин решителен фактор е енергийната успеваемост. Компанията постоянно цитира данни, съгласно които 3% от потреблението на света идва от центровете за данни. Около една трета от него отива за предпазване, а сега по-голямата част от дисковете там са механични.

" Ако отстранявам механичните дискове и мина към флаш памет и на процедура смъква потреблението на ток с 80-90% и в това време усилвам с порядъци количеството информация при падаща цена на NAND чиповете, става явно, че твърдите дискове си отиват ", разяснява Роузмерин пред Blocks & Files.

А това събаряне на потреблението е значимо - мениджърът отбелязва, че във Англия токът за бизнесът е скочил внезапно, а доста рядко досега по-късно цените са се прибирали на първичните равнища. " Вече виждаме страни да постановат квоти на електричеството. Миналото лято огромен снабдител на облачни услуги опита да влезе в Ирландия и му споделиха " Не можете да дойдете тук, нямаме задоволително ток за Вас ", споделя той. По думите му идната разумна стъпка е фирмите да получават достъп до електричество на база чиновници или принос към Брутният вътрешен продукт на страната.

В прав текст : " Днес е стопански неизгодно за доста клиенти да разчитат напълно на твърди дискове. В един миг обаче просто ще стане невероятно. Ще се сблъскате с ограничавания в размера и в потреблението на ток, които ще въздействат върху това какъв брой информация ще можете да съхранявате ", безапелационен е Шон Роузмерин.

От друга страна: Производителите на твърди дискове като Seagate не считат, че SSD ще " убие " продуктите им. Основният мотив - разликата в цената при оборудването на междинен или огромен център за данни остава сериозна.
 Южна Корея господства на международния пазар за карти памет за смарт телефоните
Една страна господства на международния пазар за карти памет за смарт телефоните

Samsung Electronics управлява половината от международния пазар

Техническият шеф на Seagate Джон Морис разяснява през 2021 година, че мястото на флаш паметите е по-скоро в " буферите " сред потребителите и по-големия и по-бавен HDD масив.

В същото време, обаче, съгласно данни Gartner над една трета от размерите нововъведена в употреба памет през 2026 година ще е SSD. Това не е чак толкоз амбициозно, какъв брой прогнозата на Pure Storage, само че наклонността е сходна.

Още нещо : Разчетите на Роузмерин и сътрудниците му са от преди " детонацията " на AI платформите като ChatGPT. Те изискват сериозна процесорна мощност, доста оперативна памет, само че и огромно и бързо дисково пространство, на което да разположат езиковите си модели, както и генерираните изображения, аудио и видео.

" Аз не съм сигурен дори дали нашата прогноза рационално се приближава до посоката, в която нещата са тръгнали ", признава вицепрезидентът на Pure Storage.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР