Ядливата чашка за кафе удари 50 стотинки За вторични суровини:

...
Ядливата чашка за кафе удари 50 стотинки За вторични суровини:
Коментари Харесай

Челен опит: билетче в рейса срещу пластмасови бутилки

Ядливата чашка за кафе удари 50 стотинки За вторични първични материали: Изкупуват пластмасата като желязото

Пластмасата за еднократна приложимост би трябвало да остане в предишното, ред е на различните и екологични разновидности за направата на съществени артикули като принадлежности, посуда, сламки. Това следва от решението на Европарламента за ограничението на нездравословните боклуци, което беше подкрепено с 571 гласа в края на октомври.

Оказва се обаче, че на този стадий има направен единствено проект за понижаване на замърсяването. В момента текат договаряния сред Европейския парламент, Европейската комисия и държавните управления на страните членки, а окончателното решение би трябвало да бъде реалност през края на декември или началото на януари.

По принцип ограниченията би трябвало да влязат в действие в интервала 2020-2021 година. Запознати с процеса настояват, че огромна част от страните ще упорстват да има забавяния и дерогации особено за тях. Това са страните, които се оправят по-зле с отпадъците, измежду които е и България.

У нас най-големият замърсител са обичайните тънки пластмасови торбички, които обаче отпаднаха от листата на неразрешените произведения. Пластмасовите чаши и всевъзможен тип бутилки също са измежду главните замърсители. Те изобилстват по тепетата в Пловдив, по поречието на Марица, в самата река, по алеите, тротоарите и улиците. Найлонови торбички се развяват по дърветата, в парковете и в Цар-Симеоновата градина.

Ново проучване сочи, че пластмасовите боклуци, които изхвърляме единствено за едно лято, могат да покрият всичките ни морски плажове, а Черно море е едно от най-замърсените с тях в света. Това настояват учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките, които се включиха в акцията на „ Грийнпийс “ за понижаване на пластмасовото замърсяване „ Свободни от пластмаса “. Според данните на проучването най-сериозно е замърсяването към нос Калиакра и при устието на река Камчия - там на квадратен километър се откриват приблизително 429 000 частици.

Като главен източник на замърсяването и в Пловдив, и в останалите елементи на страната се спрягат производителите на сходни артикули, неразделното събиране на сметта и ниската екологична просвета.

Докато трае обаче тромавата процедура в Европейски Съюз, доста европейски страни към този момент предложиха свои лични ограничения. Във Англия да вземем за пример оповестиха проектите си да забранят всички пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши. Те ще бъдат сменени с различни ековарианти.

В един от огромните градове на Индонезия - Сурабая, към този момент може да се заплаща в публичния превоз с пластмаса. Билет за двучасово пътешестване коства 5 бутилки или 10 пластмасови чаши. Отпадъците се събират в рейсовете, като по груби калкулации на локалните управляващи един автобус може да събере до 250 кг пластмаса дневно, или към 7.5 тона на месец. Данните демонстрират, че 15 % от 400-тонния отпадък на града, който се изхвърля единствено за ден, е пластмаса, или към 60 тона.

Събраната пластмаса се рециклира, а средствата отиват за обслужване и разноски на превоза и за поддръжка и разгръщане на зелените площи в града и покрайнините му. Това е първият индонезийски град, въвел тази процедура. А локалните управляващи са си сложили за цел до 2020 година в Сурабая да няма пластмаса, попаднала в околната среда.

Пловдив умерено може да се поучи и от прилежаща Турция. В Истанбул, на метростанция Маслак, намираща се във втория по величина финансов регион в мегаполиса, пасажерите имат опция да пътуват гратис против преработване на пластмасови бутилки или алуминиеви кенчета. Идеята е на локална IT компания, осъществена взаимно с общината, оповестява The Travel.

До края на годината на други 25 станции на метрото се чака да бъдат конфигурирани още 100 сходни машини.

За преработването на пластмасова бутилка от 0.33 л пасажерът получава 0.02 турски лири (бел. ред. - 2 гроша), а бутилката от 0.5 л носи 0.03 турски лири.

Кенчетата от 0.5 л и пластмасовите бутилки от 1.5 л носят по 0.09 лири, което значи, че ще са ви нужни най-малко 28 сходни бутилки или кенчета, с цел да получите гратис пътешестване.

Билетът за метрото в Истанбул е на стойност 2.60 лири, равняващи се през днешния ден на 0.78 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР