Ядките и семената винаги се посочват като лесен и ценен

...
Ядките и семената винаги се посочват като лесен и ценен
Коментари Харесай

В 30 грама тиквени семки може да си набавим магнезий, цинк и необходимото ни желязо

Ядките и семената постоянно се показват като елементарен и скъп източник на хранителни субстанции, който не трябва да забравяме да включваме в ежедневното си меню. Докато ядките ни служат най-много за междинно хранене и справяне с глада в несъответствуващ миг, то със семената ни е малко по-сложно и имаме потребност от повече въображение по какъв начин да ги консумираме.

Най-често това става с разнообразни печива или салати, към които ги прибавяме. И в случай че сме почитатели на подобен тип хранене, би трябвало да знаем, че тиквените семки са най-полезните. Те са богати на цинк, желязо, протеини и фибри и експерти по здравословно хранене предлагат да участват постоянно в менюто ни, тъй като имат многочислени изгоди за организма.

В 30 грама тиквени семки се съдържат 160 калории, 8 грама протеин, 14 грама мазнини, 4 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Така само с една порция може да си набавим съвсем 40% от препоръчителния дневен банкет на магнезий, 18% на цинк и 13% от нужното ни желязо. С въпросното количество си набираме и 40% от дневната стойност на медта, която оказва помощ на тялото да създава сила, да образува червени кръвни кафези и съединителна тъкан.

Магнезият е от значително значение за здравето на сърцето и мозъчната функционалност. Важен е и за нервната система и мускулите. Цинкът поддържа функционалността на имунната система, а желязото е значимо за производството на червени кръвни кафези. Мазнините в тези семена са потребни за сърцето и са подходящи за нисковъглехидратни режими.

В тях се съдържа още веществото растителен стерол. Той е формиран от съединения, които имитират холестерола и се конкурират с него за усвояването от организма, което може да помогне за понижаването на неговите стойности, изясняват американски диетозоли пред New York Post.

Те слагат след тиквените семки семената от чиа поради техните фибри, слънчогледовите семки поради високото количество витамин Е, сусамовите семена за тяхното обилие от магнезий, ленените семена за техните изгоди за сърцето и конопените - за тяхното наличие на протеини, предава lifestyle.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР